Изложба “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ бе открита в Пловдив

Пловдив Лайф

13-05-2016, 09:59

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Повече от 200 художествени произведения участваха в V-ия национален конкурс „АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ“ за живопис, скулптура и графика

На 12 май 2016 г. в Градска художествена галерия - Пловдив бе открита  изложбата от петото издание на “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”. 

В раздела живопис наградата на Алианц България получава Димитър Генчев за творбата „Гараж“. С номинации за участие в заключителната изложба-конкурс са отличени Михаела Иванова, Румен Жеков, Данчо Григоров, Валентин Дончевски и Димитър Генчев .  

Награда за скулптура се присъжда на Русен Дойков за пластиката „Вариации куб“. С номинация за скулптура са Свилен Костадинов, Стефан Лютаков, Цвятко Сиромашки, Рашо Митев, Иван Тотев и Русен Дойков.   

Награда за графика се присъжда на Михаил Маламски за творбата „Последният храм I“.  Номинираните графици за участие във финалната изложба на Алианц са Емил Миразчиев, Владимир Чукич,  Кристина Вътова и Михаил Маламски.

В конкурса, който е под патронажа на Министерството на културата, по регламент участват художници от Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Казанлък, Смолян, Димитровград и Кърджали. Професионално жури в състав: Надежда Кутева, Захари Каменов, Христо Харалампиев и Пламен Стефанов, разгледа творбите на общо 74 автори, представили близо 200 произведения, и определи тазгодишните номинации и награди.

зьорите и всички участници бяха поздравени от заместник-кмета на Пловдив по култура и туризъм Амелия Гешева. Сред официалните гости на откриването бяха мениджърите на финансовата институция, както и вицеконсулът на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив г-н Ахмет Келоглу. Изложбата продължава до 2 юни 2016 г. 

“Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. със съдействието на СБХ. Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно жури, различно за всяка изложба - изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки. 

Първите четири издания на конкурса получиха изключително висока оценка и широк отзвук от страна на художници, медии и общественост. По мнение на изявени представители на творческите среди, този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития в  страната. 

През 2015 г. стартира петото издание на конкурса, което ще завърши през октомври 2016 с финална изложба на наградените и номинираните от регионалните конкурси. Тогава ще бъдат отличени тримата най-изявени автори в съответния жанр, които ще получат големите награди на Алианц.