Обирджията Борецов на инкасо автомобила в Средец остава в ареста

Животът

13-05-2016, 16:27

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаски окръжен съд чака пари за покриване на заплати и сметки

Мъжете нападнали гардовете на инкасото, докато те са слизали от автомобила

Бургаският окръжен съд остави без уважение искането за изменение на определената мярка за неотклонение на Бойко Борецов и го и остави в ареста.
Той е обвинен за това, че на 08.02.2016 г., около 09,00ч., в Средец, действайки като съизвършител в съучастие с Христо Борецов (съизвършител, починал на същата дата), направил опит да открадне сумата от 125 000лв., собственост на НОИ. За целта Борецов е употребил сила, бил е въоръжен с пистолет. Грабежът е в особено големи размери, като опитът за кражба остана недовършен.
За престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без  замяна, като Съдът може да постанови и конфискация на цялото или част от имуществото на обвиняемия.
Прокурорът определи жалбата на Борецов като неоснователна, а определението на съда - като правилно и законосъобразно. Представителят на държавното обвинение поиска от съда Борецов да бъде оставен в ареста. Той мотивира искането си с факта, че може да бъде направено обосновано предположение, че Борецов е автор на престъплението. Предположението е подкрепено от събраните до момента доказателства, извършените огледи на местопроизшествието, както и разпитите на свидетели. Представителят на държавното обвинение бе категоричен, че Борецов може да извърши ново престъпление или да се укрие, като тази възможност се обуславя от предвиденото в закона изключително тежко наказание за извършеното.
Съдът се съобрази с мотивите на прокуратурата и определи Борецов да остане в ареста.
Определението на Окръжен съд –Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града. 
Припомняме, че в в началото на февруари двама 20-годишни братовчеди опитаха да ограбят инкасо автомобил в Средец. Христо беше убит от охраната на автомобила, а Бойко - задържан. Двамата гардове, влезли в схватка с нападателите, получиха травми по главата. Въпреки че са били въоръжени с газов пистолет, двамата нападатели не са стреляли.
Мъжете нападнали гардовете на инкасото, докато те са слизали от автомобила. Срещнали яростна съпротива от страна на охранителите, единият от които прострелял 20-годишния Христо. Той бил убит с един куршум. Братовчед му е задържан и разпитан, като е направил пълни самопризнания. Колата, с която двамата са отишли до Средец, за да извършват планувания обир, е открита на три километра от мястото на инцидента.