Министър Захариева: Важно е вътрешното убеждение на съдиите

Мисия Добрич

13-05-2016, 19:13

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Екатерина Захариева откри Административния съд в Добрич (фоторепортаж)

Днес в Добрич бе открита новата сграда на Административния съд

Каквито и гаранции за независимост и безпристрастност да бъдат предвидени в закона, всичко зависи от вътрешното убеждение на самите съдии, това заяви пред журналисти  в Добрич министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Неслучайно в промените в Закона за съдебната власт, които вече са предоставени за обществено обсъждане, се засилва съдийското самоуправление. Министърът коментира още че това се прави не само защото председателите на съдилищата са първи сред равни, но и заради начина, по който ще се дава оценка за тяхната работа. Това, което се случва до момента при оценяването - препитване по някакви въпроси, е абсолютно неправилно. Когато един съдия се повишава или премества в друг съд, основата на оценката за работата му трябва да бъде качеството на постановените от него съдебни актове, допълни  Захариева.

Министър  Захариева коментира още, че новите демокрации, в това число и България, много често имат повече гаранции за независимост и безпристрастност на законодателно ниво - за разлика от старите,- но доверието в съдебните системи и в качеството на правораздаването е по-ниско. Това обаче не бива да ни отказва да въведем всички тези гаранции за независимост и безпристрастност в законите..

Министър Екатерина Захариева  откри днес в Добрич новата сграда на Административния съд.