КЗК обвини НЕК в злоупотреба с господстващо положение

Портфейл

14-05-2016, 06:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Продала е в аванс всичката еленергия с пиков товаров профил на избрани по неясни неоповестени критерии, търговци

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви срещу НЕК твърдения за нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия с пиков товаров профил. Това съобщиха от КЗК. Според антимонополния орган в края на 2014 г. НЕК е дискриминирала "ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп" (ЕВН ТСЕЕ), като е поставила тази фирма в по-неблагоприятно положение спрямо конкурентите.
В хода на проучването КЗК установила, че за 2015 г. НЕК е продала в аванс всичката електрическа енергия с пиков товаров профил на избрани от него по неясни, публично неоповестени критерии, търговци. На направените през октомври 2014 и декември 2014 г. от страна на ЕВН ТСЕЕ запитвания за закупуване на пикова енергия чрез участие в търгове или чрез пряко договаряне НЕК не е отговорила, а чак през януари 2015 г. е уведомила, че не разполага с количества за реализация на свободния пазар. В същото време НЕК е продала произвежданата пикова енергия за 2015 г. на определени търговци, което ги е поставило в по-благоприятно положение.
Ако твърдението на КЗК бъде доказано, според ЗЗК НЕК може да бъде глобена с 10% от оборота за предходната година. Тъй като оборотът за 2015 г. на НЕК е малко над 3 млрд. лв., глобата може да е 300 млн. лв.