23-годишен надрусан шофьор на съд за убийство на пътя

Крими

14-05-2016, 12:05

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пияни, дрогирани и без книжка шофьори са задържани

Младежът по непредпазливост причинил смъртта на свой приятел, а друг пътувал в колата е бил тежко ранен

Окръжна прокуратура-Бургас предаде на съд Калоян Манев. 23-годишният мъж е обвинен  за това, че преди година, край ж.к.„Меден рудник“, при управление на лек автомобил БМВ, нарушил правилата за движение, шофирайки с превишена скорост от 97 км/час на място, на което максимално допустимата от закона скорост е 50 км/час. Подсъдимият е управлявал автомобила под влиянието на наркотични вещества - метамфетамин  и канабис. В резултат на тези фактори, Манев изгубил контрол над автомобила и допуснал катастрофа, като по непредпазливост причинил смъртта на спътника си,  както и по непредпазливост причинил лека телесна повреда на друг пътуващ с него.  
На 31.01.2015г., около 17.00ч. подсъдимият се е срещнал в кв.Долно Езерово със свой познат. В този период от време той вече бил употребил наркотични вещества. Времето било дъждовно. Пострадалият, заедно с още едно лице, търсил транспорт до ж.к.“М.Рудник“, като за целта помолил Манев да го отведе.  И тримата се качили в автомобила, като били без предпазни колани. В този момент се смрачавало, дъждът се усилвал постепенно. Подсъдимият  управлявал лекия автомобил  “БМВ” с превишена скорост от около 80-90 км/ч, като  приближил светофара до магазин „Бриколаж“.         
Пътното платно за движение е от три ленти за движение, разделени помежду си с прекъснати линии. В този участък има плавен завой надясно със слаб наклон на изкачване. 
Манев  управлявал автомобила си около средата на своята лента със скорост около 97 км/ч, с включени светлини.  Той предприел изпреварване на автомобил. Скоростта на БМВ-то и стичащата се дъждовна вода по пътното платно създали условия за възникване на аквапланинг. Това и употребените наркотици довели до загуба от страна на водача върху контрола над автомобила. 
БМВ-то напуснало пътното платно отдясно, като първо се ударило с предната дясна странична част в края на мантинелата, после в метален стълб. Автомобилът се завъртял рязко надясно и достигнал с предната си странична дясна част тролейбусния стълб. Настъпил силен удар в предната дясна врата, където седял пострадалият. При един от поредните удари на автомобила, скоростта му била около 75 км/час. И тримата мъже изпаднали в безсъзнание от третия удар, а седящият на предна дясна седалка починал от получените травми. Произшествието настъпило на около 50 м  преди първото кръстовище на  бул. "Захари Стоянов" за к-с "Меден рудник“.    
Окръжен съд-Бургас е насрочил съдебното заседание на 28.06.2016г.