Започва второто издание на фестивала "Вино и гурме"

Мисия Пловдив

14-05-2016, 12:08

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Второто издание на фестивала "Вино и гурме" ще се проведе тази събота и неделя – 14 и 15 май в сърцето на Стария град. Официалното откриване се състоя снощи на Римския стадион, с концерта "В света на музиката", в изпълнение на обичания от пловдивчани Духов оркестър - Пловдив. След края на музикалната програма, Амелия Гешева – заместник кмет по култура и туризъм на община Пловдив и Любозар Фратев – председател на Съвета по туризъм поздравиха гостите, дадоха началото на фестивала и представиха акцентите от програмата.

„Благодаря на организаторите – Съвет по туризъм и и на колегите от ОП „Туризъм“ за положения труд, без който това събитие нямаше да бъде възможно. Надявам се, че второто издание на "Вино и гурме" ще събере много ценители на виното - едно от богатствата, с които нашият регион се гордее. В резултат на общите усилия и активната политика на винопроизводителите, Съвета по туризъм и община Пловдив събитията, посветени на виното стават все по-многобройни и все по-успешни. Преди по-малко от месец приключи 23-то издание на най-престижния независим винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles, в Пловдив създадохме първата в страната винена карта, традиционното „Дефиле на младото вино“ става все по-атрактивно и посещавано. Затова пожелавам от сърце успех на второто издание на фестивала "Вино и гурме", а на вас добро настроение и прекрасни емоции в неповторимата обстановка на Стария град“, каза в приветствието си заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева.

Самите дегустации започват днес в 12 часа, на площада пред катедрален храм „Света Богородица“. Началото ще бъде дадено от заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Пловдивчани и гостите на града ще имат възможността да опитат вина на 16 водещи производители от цялата страна, които ще представят своята продукция в комбинация с ястията на ресторанти в уникалната обстановка на 10 емблематични места в Стария Пловдив.

Във второто издание на фестивала "Вино и гурме" е включена богата съпътстваща програма с изложби, лекции, кулинарни работилници и филмови прожекции. Тази вечер, ще бъдат връчени наградите на експертната комисия за най-умело съчетание на вино и храна. Пловдивчани и гости на Стария град могат да закупят картончета с жетони, които се продават пред и във всяка къща, в която се предлага дегустация. Един жетон дава право на една дегустация.