"Ако не е тежка политическа глупост, то това е интрига"

Политика

14-05-2016, 13:06

Снимка:

МОН

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Така коментира Меглена Кунева от ДБГ предложението на Радан Кънев за нов мандат на Президента Плевнелиев

Лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева определи като „тежка интрига” предложението на Радан Кънев десните да подкрепят Росен Плевнелиев за втори мандат.

Според Кунева това най-вероятно ще рефлектира тежко върху Реформаторския блок.

С президента не е говорено и това наистина е крайно необичайно - да се издигне кандидатура, без да попиташ човека. Не мога да си го обясня по никакви нормални политически или човешки правила, заяви пред журналисти в Русе вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева на въпрос за вчерашната акция на ДСБ.

Попитана как тълкува определението на президента, че това е  "тежка политическа интрига", Кунева беше лаконична -  "като тежка политическа интрига. Ако не е тежка политическа глупост, то това е интрига". По думите й държавният глава е в пълното си право да определи така ситуацията, тъй като той е засегнатият“.

Според Кунева обаче, освен президента, другата цел на акцията е единството на РБ. Не можем да се примирим с интригата и омразата. Това са две стоки, които се слагат на масата и за които, за съжаление, винаги има продавачи и купувачи. Аз не съм в този бизнес, категорична бе Кунева, визирайки опитите през подобни ходове да се вреди на Реформаторския блок. Предпочитам да дам доверие, колкото и да е рисково, отколкото да мразя и да се парализирам от съмнения. Ние, от ДБГ, дадохме доверие на РБ. Оттук нататък кой как управлява това доверие всички го виждаме, коментира още Кунева.

Ако някой иска да убие РБ, то това е да прави такива скандали. Два дена да се хвърли държавата да се занимава с несъществуващи предложения е загуба на ценно време, подчерта още тя. За нас единството на РБ е ключово и ДБГ прави последователни действия за него. Тя припомни, че именно по инициатива на ДБГ се възстановиха седмичните заседания на Изпълнителния съвет на Блока. Кунева каза още, че сутринта е провела среща с представителите на РБ в Русе. Местните структури искат да работим заедно, надявам де да окажат позитивен натиск за приличие на централните си ръководства.

„Това наистина е крайно необичайно - да се издигне кандидатура, без да попиташ човека. Не мога да си го обясня по никакви нормални правила - политически или пък чисто човешки”, изтъкна тя.

Тя коментира още, че ДБГ отказват да влизат в интриги. „Дадохме доверие, смятам, че това беше правилната посока. Оттук нататък кой как оправдава това доверие, всички го виждаме, пред нас е. Няма да променим поведението си, няма да играем нито с интриги, нито с омраза, нито пък ще си играем със съдбата на страната ни“, категорична беше Кунева.