Русия разработва ядрен влак

Задачата на “ракетния влак” е винаги да бъде “невидим” за врага

Русия започна да разработва елементи от конструкцията на боен железопътен ракетен комплекс (БЖРК) “Баргузин”. Срокът за приключване на проекта и датата, когато ще бъде приет на въоръжение новият “ядрен влак”, ще станат ясни през 2018 г., твърди източник от руския военнопромишлен комплекс.

Още през 2014 г. командващият Ракетните войски със стратегическо предназначение Сергей Каракаев съобщи, че проектирането е завършило, припомня сайтът Regnum.

Задачата на “ракетния влак” е винаги да бъде “невидим” за врага. Идеята за създаване на влак, носещ междуконтинентални балистични ракети, датира от 60-те години на миналия век.

За разлика от ракетите, базирани в силози, чиито координати се установяват без много труд чрез модерните сателити, и от атомните подводници, теоретично също проследими с подходяща апаратура, една жп композиция без външни отлики от всички други, но със смъртоносен товар, е практически неоткриваема.

БЖРК се разработват и в САЩ, и в Съветския съюз, но американците не довеждат нещата докрай, докато СССР създава и приема на въоръжение комплекси с ракета РТ-23 УТТХ “Молодец”.