Откриха реновираната изложба “Дора Габе – дъщерята на Златна Добруджа”

Добруджанци

15-05-2016, 12:37

Снимка:

Община Ген. Тошево

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

В добруджанското село Дъбовик

През седмицата официално беше открита реновираната изложба “Дора Габе – дъщерята на Златна Добруджа”. С експозицията Исторически музей – град Генерал Тошево представя ключови епизоди от живота и творческата работа на изтъкнатата българска поетеса, преводачка и общественичка Дора Габе, която е родена и израснала в Добруджа, следвайки нейните завети. С откриването на експозиция се поставя и началото на културните прояви, които ще бъдат представени на широката публика по повод Международния ден на музеите и Нощта на музеите.

Историята на тази музейна експозиция се крие назад във времето. Преди 21 години – през вече далечната 1995 година, по идея на г-жа Стоянка Първева се открива първата подобна експозиция в село Дъбовик, посветена на Дора Габе. Основен дарител на движимите културни ценности е г-жа Виолета Пенева, която родственица на голямата българска поетеса.

Идеята за обновяване на експозицията е свързана с надграждане, на всичко онова, което до този момент имаше. В следствие, на което, вече са показани най–важните събития от живота на Дора Габе – семейството, Добруджа, Дора и Боян Пенев, поетесата като общественичка, любовта и към децата и почитта на другите към нея. За реализацията на тези идеи са използвани всички движими културни ценности от основния фонд на музея – ордени и медали, фотоси, лични вещи, книги, както и снимков материал, предоставен ни от фонда на РИМ – Добрич и РБ „Дора Габе” – град Добрич.

На откриването на експозицията присъстваха много гости, които бяха заедно единствено заради голямата Дора Габе – добруджанската поетеса, преводачка и общественичка. Защото именно на хората е дългът да пазят и препредават на идните поколения богатото културно наследство, което Дора Габе оставя, за да може народът ни да върви напред и да бъде оптимистично настроен, така, както тя казваше в стиховете си: „На живота гледам като на един дълъг път, който трябва да се измине. По този друм ние трябва да творим и да гледаме винаги напред.”

За реновирането на експозицията основен принос имат: Рекламна къща “ЕОС” – град Добрич, която изработи вътрешният дизайн на залата, експозиционните табла и новите витрини. Д-р Кремена Митева – гл. уредник на Дом – паметник Йордан Йовков – РИМ – Добрич, която провери и редактира всички снимки и текстове на експозиционните табла и Марияна Пехливанова, която аранжира витрините. Служителите от РБ „Дора Габе” – Невяна Христова – директор и Донка Василева, пък предоставиха всичката необходима за експозицията информация.