„Коммерсант“: България спечели руските туристи

Ще оформяме визите за почиващите за два дни

България ще оформя визите за руски граждани за два дни, съобщи Министерството на туризма на страната. Сега българска виза се издава в срок от до 10 дни. За да се ускорят процедурите, София е отпуснала на руското МВнР 12,5 милиона рубли, пише вестник „Коммерсант, цитиран от "Фокус". Също така между Русия и България е било постигнато споразумение за чартърен превоз. Самолетът ще лети в тази балканска страна до 30 октомври. Руснаците активно се интересуват от лятна ваканция в България. Туристите са започнали да резервират екскурзии още от началото на годината, заяви ръководителят на Българската туристическа компания „Солвекс“ Светлана Цветкова пред „Коммерсант FM“.
„Дестинацията е много популярна, въпреки че се отчита известен спад, който се дължи на високия обменен курс на еврото, но България, в сравнение с другите морски курорти, като цяло печели по размер на необходимия в страната бюджета.
Стойността на почивките към този момент започва от 250 евро на човек, включвайки пътуване със самолет и едноседмична ваканция. Много популярно е южното крайбрежие – особено Бургас и „Слънчев бряг“. Популярни са и луксозните хотели“, каза Цветкова
.Според ръководителя на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов, обемът на резервациите на руснаци за летните почивки е нараснал с 20% в сравнение с миналата година.
Сред чуждестранните дестинации лидери са Гърция и България. Нарастването на броя на туристите се дължи не само на визовите облекчения, но също така и лоялността към руските туристи от страна на хотелите, заяви генералният директор на руската туристическа компания Ambotis Holidays Виталий Стаматов.