Увеличават се децата извън детските градини и училищата

Животът

16-05-2016, 11:11

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За година са напуснали ученици за над 1000 паралелки

Чувствително увеличаване на напусналите училище и намаляване на нетните коефициенти за записване през 2015 година сочат цифрите от изследването на Националния статистически институт за всички степени на образование.  Цифрите сами по себе си са стряскащи. Ако средният брой на учащи в паралелка в дневна форма на обучение в общообразователните училища е 21, за една година са напуснали ученици за над 1000 паралелки! Още по-стряскащо е, че това се случва във всички етапи и степени, а негативната тенденция е от поне две години, коментират специалистите.
232 хил. деца са включени в предучилищното образование през 2015 година, което е намаление с 3,8 % в сравнение с 2014 -та. Нетният коефициент на записване спада с 1,9 процентни пункта и достига нива от 81 %., сочат статистическите данни. Т.е. 19 % от родените в България деца на възраст от 3 до 6 години дори не са записани в детски градини. Този процент би се вдигнал още, ако се вземат предвид децата, които са записани, но посещават градина рядко или не я посещават, уточняват анализаторите.
Напусналите училищното образование през 2015 година също бележи чувствителен ръст. Извън класните стаи са останали 3352-ма ученика повече от предходната. Незапомнено нисък е процентът - 93,2,  за начален етап I – IV клас. Аналогична е ситуацията и в прогимназиален етап V – VIII клас – 78,3 % . Това означава, че  понастоящем между една пета и една четвърт от българските деца на възраст от 11 до 14 години не учат в прогимназиалните класове. Спад се отчита и при продължаващите средно образование.