Папа Франциск към президента Плевнелиев: Работете за обикновения човек!

Папа Франциск: Работете за това обикновеният човек да види държавата на своя страна и да почувства нейния успех и прогрес

Признание за ролята и за историческата мисия на България в създаването и разпространението на славянската писменост и култура е направил папа Франциск пред президента Росен Плевнелиев, който предвожда българската делегация във Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година визитата е посветена на 1150-годишнината от преговорите на княз Борис I (852-889 г.) с папа Николай, които поставят в исторически план началото на дипломатическите отношения между България и Светия престол. За пръв път българската делегация ще бъде допусната и до Ватиканската библиотека, в която се съхраняват историческите документи.

Като ососбен знак на уважение към българския народ и към делото на светите братя Кирил и Методий, папа Франциск прие рекордно голяма делегация от България, а срещата продължи по-дълго от предвиденото.

По време на аудиенцията папа Франциск е подчертал ролята на България като отговорен фактор на Балканите и като държава, която днес дава положителен пример на света в регион, който е заобиколен от множество кризи. „Негово Светейшество благодари на българския народ за опазването на християнските ценности, за отношенията на толерантност и разбирателство между различните религии, както и за уважението към православните и католическите храмове, синагогите и джамиите в страната“, посочи държавният глава пред журналисти след края на аудиенцията.

„Обикновеният човек е най-важен. Работете за това обикновеният човек да види държавата на своя страна и да почувства нейния успех и прогрес“. Това послание е отправил папа Франциск към президента Росен Плевнелиев и към българската делегация, в която са включени членове на парламентарно представените политически сили, както и ръководители на български духовни и културни институции. „Икономиката и политиката трябва да служат на обикновения човек. Те трябва да водят до единение, но това е възможно само ако са основани на общохуманните и християнски ценности“, е подчертал Негово Светейшество пред държавния глава.

Тежката хуманитарна ситуация и големите бежански потоци към Европа, породени от кризите в Близкия Изток и Северна Африка, също са били обсъдени по време на срещата. Папа Франциск е призовал за търсенето на решение, което да обедини интересите на всички общности, като се отчита, че „най-свещената грижа е именно за обикновения човек, който заслужава да види, че неговото достойнство се зачита“.

По повод 1100-годишнината от успението на Свети Климент Охридски, държавният глава подари на папа Франциск реплика на икона на светеца, която се пази в Роженския манастир, и откъс от житието му. Папа Франциск е връчил на президента Росен Плевнелиев реплика на скулптура на маслинено дърво със здрави корени, но с разделена на две корона – символ на съвременните проблеми на човечеството и на опасността от разединение. Скулптурата отправя посланието на Светия отец за единение - каквито единни и силни са корените на маслиненото дърво, толкова единна и да бъде неговата корона.

По време на аудиенцията президентът Росен Плевнелиев е отправил покана към папа Франциск да посети страната ни в скоро време и Негово Светейшество е уверил държавния глава, че това ще се случи през следващите години при неговите визити в региона.

В рамките на посещението си президентът Росен Плевнелиев разговаря с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Държавният глава отдаде почит пред гроба на папа Йоан Павел II, на папа Йоан ХХIII и на Св. Петър.