Започна кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация

Мисия Пловдив

16-05-2016, 17:42

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За поредна година  16.05.2016 г- -22.05.2016 г. Мecнaтa кoмиcия зa бopбa c тpaфикa нa хopa – Пловдив,  cтapтиpa инфopмaциoннa кaмпaния зa пpeвeнция нa тpaфикa нa хopa c цeл тpyдoвa eкcплoaтaция, пoд нaдcлoв „Пo-дoбpe инфopмиpaн, oткoлкoтo eкcплoaтиpaн!“.  Партньори в инициативата са Националната комисия за борба с трафика на хора и Български Червен кръст – Пловдив.

Целта на кампанията е повишаването на чувствителността на обществото по проблема трафик на хора с цел трудова експлоатаци чрез предоставяне на информация за рисковете, механизмите за въвличане и начините за предпазване от съвременната форма на робство.

Дейностите, които включва превантивно-информационната кампания са свързани с разпространение на информационни материали на територията на Община Пловдив от доброволци към Местната комисия и Български Червен кръст – Пловдив. Провеждане на дискусия за трудовата миграция в присъствието на студенти специалност „Право“ от ПУ „Паисий Хилендарски“, като основен акцент ще бъде прожекция на филма Slaughterhouse Girls“, предоставен от Посолството на Кралство Нидерландия. Паралелно с това ще бъдат обсъдени съвместно с регионалния представител на Мрежата за европейски услуги за заетост – „EURES“ рисковете при търсене на работа в чужбина. Предвижда се също така и организиране на кръгла маса с доброволци от БЧК – Пловдив на възраст между 45-65 години.

Жертвите на трафик на хора с цел трудова експлоатация често биват принуждавани да работят срещу минимално или никакво заплащане. Попадането в трудова експлоатация може да се случи, чрез агенции за набиране на хора за работа в страната и в чужбина, чрез агенции – посредници за младежки бригади, чрез обяви за работа, чрез познати, близки, дори роднини, чрез социалните мрежи и страници за запознанства в Интернет.

Затова, преди да заминете Ви съветваме:

1. Проучете добре агенцията, фирмата, работодателя или хората, при който отивате. Посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора и Местната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда и Бюрата по труда за безопасно пътуване и работа в чужбина. Списък с лицензираните трудови посредници има на интернет страницата на Агенцията по заетостта – https://www.az.government.bg/intermediaries/;

2. Не се доверявайте на съмнителни обяви с обещания за високо заплащане на нискоквалифицирана работа в чужбина, особенно такива, които са залепени по улиците и имат само мобилен телефон;

3. Не давайте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог;

4. За да започнете работа, трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя;

5. Вземете с Вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях или с полицията там – вие сте жертва на сериозно престъпление и ще Ви бъде оказана помощ.

6. Предварително се информирайте за законодателството, режимът на пребиваване и работа за български граждани в страната, в която заминавате. Можете да получите повече информация относно трудовата миграция от Службите по трудовите и социалните въпроси (СТСВ) на МТСП към дипломатическите представителства на Република България в европейските страни с най-големи български общности: http://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&I=266

 ВАЖНИ ТЕЛЕФОННИ НОМЕРА:

Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, без роуминг, набира се без код)

Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.)

Местнa комисия за борба с трафика на хора в гр.Пловдивтел. +359 32 622 136

ИА „Главна инспекция по труда“:

-       Гореща телефонна линия – 0700 17 670

-       Телефон за сигнали на български граждани, работещи в чужбина (00359) 2 8101 747

Национална телефонна линия срещу трафика на хора, поддържана от фондация Кампания А21 – 0800 20 100

Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ)http://www.knsb-bg.org/; Трудово-правна приемна: 02/ 40 10 427

За пострадали от насилие: Фондация „Асоциация Анимус“ – тел. + 359 2 981 76 86