Изложба "Жилище Божие, дом човешки"

Добрич Лайф

17-05-2016, 11:42

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Навлиза в най-светлите пространства с над 150 музейни ценности

Изложбата "Жилище Божие, дом човешки" навлиза в най-светлите пространства за българина с повече от 150 музейни ценности от Възраждането, съобщават от Регионалния исторически музей в Добрич.Експозицията от богослужебни книги, църковна утвар, кръщелни свидетелства, домашни икони и други от фонда на културния институт ще бъде представена за Международния ден на музеите - 18 май. Църквата и домът са местата, в които през дългите векове на робство, в периоди на криза и разнородни политически режими българинът съхранява вярата си,посочват от музея.
Сред най-ценните експонати са "Часослов" и "Апостол" от средата на 19-и век, които са предавани от ръка на ръка и всеки притежател на книгите е оставял в празните полета интересни приписки за събития в Добруджа,информира културологът Надежда Иванова, уредник в музея.В колекцията попадат и няколко пафти, на които вместо обичайната украса са изобразени Свети Георги и Свети Димитър, които покровителстват жените за плодородие в семейството. Изключително красиви са и две настолни евангелия със сребърен обков също от средата на 19-и век, посочва уредникът в музея. Изложбата представя и пълно богослужебно облекло на свещеник, кандила, кръстове, домашни триптихи, учебници по вероучение и други.
От църковния иконостас до примитивно изрисуваната икона, опушена от кандилото в собата - точно там, в това пространство е затворено цялото наше мироздание, е посланието на изложбата, която поставя и въпроса "Какво загубихме по пътя?".