Днес определят носителите на “Награда Пловдив” за 2015 година

Мисия Пловдив

17-05-2016, 12:00

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес ще се проведе второто заседание на комисиите, които ще определят носителите на „Награда Пловдив“ за 2015 година. Общо 177 човека -  изтъкнати представители на отделните творчески гилдии са определени със заповед на кмета инж.Иван Тотев да гласуват и определят кои творци и колективи ще бъдат удостоени с престижната награда за своите ярки постижения в културния живот на града, реализирани през 2015 година.

На предишното, първо заседание, което се състоя на 10 май, комисиите имаха задачата да предложат и определят до 3 номинации от всички постъпили предложения в съответния раздел. 

Съгласно статута на „Награда Пловдив“, всяка от осемте комисии провежда избора с явно гласуване с обикновено мнозинство в отделните категории: Журналистика; Художествена литература; Художествен превод; Архитектура; Музика; Театър; Изобразително изкуство; Фотография и операторско майсторство. За 9-тата категория „Произведение на изкуството, предназначено за деца“, гласуват всички членове на комисиите.

Днес ще бъдат определени носителите, но имената им ще се пазят в тайна до тържествената церемония, на която те ще бъдат удостоени лично от Кмета на Пловдив с диплом, статуетка “Награда Пловдив” и парична премия в размер на 1000 лева. Събитието е на 20 май, петък, от 18 часа в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив и е с вход свободен.

Номинациите в деветте категории, между които днес ще се определят носителите на „Награда Пловдив“ за 2015 година са, както следва:

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

- Илия Здравков Йончев – за изложбата -  живопис „Интересни времена“ в ГХГ - Пловдив

- Моника Роменска – за графичната изложба „Макондо“ в галерия „Дяков“

- Проф. д-р. Бисер Дамянов- За юбилейната изложба, по случай 60-та годишнина на художника

ТЕАТЪР

- Стефан Попов - за ролята на Едуин Бут в моноспектакъла „Аз, Актьорът?Брат ми уби президента“

- Александър Секулов - за авторството на пиесата „Няма ток за електрическия стол“

ХУДОЖЕСТВЕН ПРЕВОД

- Манол Пейков Превод  - за превод от английски език на „СЪРЦЕТО ТИ НОСЯ (В СЪРЦЕТО СИ ГО НОСЯ)“

- Жоржета Чолакова – за превод от чешки език  на поетичната книга “Странна птица е душата“ от Владимир Кршиванек

- Иван Христов Вълев – за превод от полски език на „Морал“ от Тадеуш Доленга - Мостович

ХУДОЖЕСТВЕНА  ЛИТЕРАТУРА

- Йохан Девлетян – за сборник разкази „Мъж и половина“

- Александър Секулов   - за романа „Скитникът и синовете“

- Недялко Славов – за романа  „432 херца“

АРХИТЕКТУРА

- Арх. Илко Николов -  за сграда на Източно православен храм „Св. Николай Чудотворец“ в УПИ V-514.2259 – за източно православен храм , кв. 4 по план на ЖК „Отдих и култура“, гр. Пловдив

- Арх. Иван Костадинов - за Информационен център на САЩ към РНБ „Иван Вазов“ П-в

- Арх. Петко Костадинов и Арх. Иван Костадинов – за жилищна сграда в кв. „Смирненски“ – Пловдив

МУЗИКА

-Акад. Проф. Стоян Караиванов – за юбилеен концерт „Валдхорнови дитирамби“, по случай неговата 75-та годишнина

- Проф. акад. Николай Стойков - за цялостна творческа продукция за последните 10 години, а именно тематични авторски концерти в страната и Пловдив от 2005-2015г.

- Доц. Нина Найденова – Държавна опера – Пловдив   - за активно участие на Държавна опера – Пловдив в обществения и културен живот на град Пловдив, както и за режисьорските постижения в реализацията на оперните спектакли „Макбет“, „Селска чест“, „Палячи“, „Любовен еликсир“ на сцената и с трупата на Държавна опера – Пловдив.

ЖУРНАЛИСТИКА

- Владимир Балчев – за поредицата „Забравеният град“

- Евгени Тодоров - за поредица телевизионни предавания, постинги и книги, събрали неизвестни или малко известни моменти от пловдивската история

- Николай Арнаудов-карикатурист -  за интересът на пловдивчани, породен от изявите на автора през годината

ФОТОГРАФИЯ И ОПЕРАТОРСКО МАЙСТОРСТВО

- Виолин Палейков и Нончо Нончев - за филма „Мостовете на Александър“

- Катедра „Приложни изкуства“ на АМТИИ – за фотографска изложба на дипломанти от специалност „Графичен дизайн и фотография“ випуск 2015 и за разкриване на нова бакалавърска специалност „Фотография“ от учебната 2015/2016г. към катедра „Приложни изкуства“

ИЗКУСТВО,  ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА ДЕЦА

- Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ - за създаване на устойчива образователна принадена стойност на изкуството и културата в град Пловдив чрез дейността на Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ – безплатно обучение на пловдивски ученици по специално разработени програми, ориентирани към най-съвременните достижения на изкуството, творчеството и мисленето.

- Държавна опера – Пловдив  - за  Платформа „Госпожа Опера“

- Екипът на Държавен куклен театър – Пловдив – за  високо майсторство и професионализъм, проявен в реализацията на спектаклите: „Децата на Хамелн“, „Дом“, „Болен здрав носи“