Ирина Бокова ще обяви Стоичков за "шампион на спорта на ЮНЕСКО"

Церемонията ще се състои на 18 май от 15,30 часа в Гранд Хотел София

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще обяви Христо Стоичков за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО" на специална церемония, която ще се състои на 18 май (сряда) в 15:30 часа в Гранд Хотел София, зала "София".

Камата ще бъде посрещнат в семейството на посланиците на добра воля на ЮНЕСКО като харизматичен спортист със собствен стил, виртуозен майстор на топката и като човек, споделящ целите и мисията на световната организация. Това се случва в годината, в която България отбелязва 60 години от своето членство в ЮНЕСКО.

Почетната листа на ЮНЕСКО "Шампиони за спорта" включва изтъкнати личности в спорта като футболната легенда Пеле, олимпийските шампиони Давид Дуийе (джудо) и Сергей Бубка (овчарско скок), великия хокеист Вячеслав Фетисов, световните шампиони по профескионален бокс в тежка категория Виталий и Владимир Кличко, тенисистката Жустин Енен, седемкратния световен първенец във Формула 1 Михаел Шумахер и др.

Тези атлети от световна величина разнасят по целия свят посланията на ЮНЕСКО и по този начин подпомагат стремежа на Организацията да осигури по-добро бъдеще за младите хора и да утвърди ценностите, които физическото образование и спортът възпитават у младото поколение.

Шампионите са част от семейството от посланици на добра воля на ЮНЕСКО, чрез които идеалите и мисията на Организацията достигат до хората. Чрез завладяващия пример на високите им професионални постижения и талант, техните имена привличат вниманието на обществеността върху благородните цели на ЮНЕСКО - качествено и достъпно образование за всички, възпитаване на високи морални добродетели чрез спорта, опазване на културното и природно наследство, свободен достъп до информация и комуникация.