Малките ВЕИ-та излизат на протест, заплашени са от фалит

Портфейл

18-05-2016, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С промените в Закона за енергетиката бяха намалени преференциалните изкупните цени за тока от фотоволтаиците

Над 270 собственици на малки ВЕИ централи /с до 100 кWp/, създадени с пари по Програмата за селските райони (ПРСР) и изправени пред фалит, излизат днес на протест пред парламента под мотото „Европа не дава пари, за да фалирате малките български фирми“. Причината е в приетите промени в Закона за енергетиката през миналата година, с които драстично бяха намалени от 560 на 100 лв. за мегаватчас преференциалните изкупни цени на електроенергия от фотоволтаичните централи.
Протестиращите настояват Комисията по водно и енергийно регулиране директно да определи нови цени, които да не позволят малките ВЕИ-та да фалират. В момента приходите им не могат да покрият дори удръжките им към електроенергийната система, казват фотоволтаици.
По данни на КЕВР произведената електроенергия за 2014 г. на 274 малки ВЕИ е 0,08% от общото производство, което не дава отражение върху цената на електроенергията за крайния потребител и такса задължение към обществото, обясняват собственици на ВЕИ-та.
При фалита им има риск 1800 души от малките населени места на страната да останат без работа. Според засегнатите държавата не преценява, че благодарение точно на малките централи България получава безплатни квоти за въглеродни емисии, от които държавата печели, като ги търгува на международните пазари.