52 089 зрелостници са на матура по БЕЛ днес

Общество

18-05-2016, 07:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В 10.00 ч. започва националното външно оценяване по БЕЛ за седмокласниците

52 089 зрелостници се очаква да се явят на задължителна матура по български език и литература днес. Изпитът започва в 8:00 и ще продължи 4 астрономически часа, по време на които дванадесетокласниците ще трябва да отговарят на 40 тестови въпроса и да създават аргументиран текст по зададена тема.
За първи път освен с мобилни телефони зрелостниците няма да бъдат допускани в изпитните зали и със собствени химикалки, а ще получават такива от квесторите. Всеки ученик ще има точно определено място в изпитната зала - редица и чин, като на чина ще бъде изписано името му, пише dnevnik.bg.
Тестовите въпроси бяха генерирани в присъствието на журналисти в 5:10 в Министерството на образованието и науката (МОН), като експертите имаха готовност да разбъркат въпросите във всеки тест, така че зрелостниците да не могат да преписват един от друг. Темата, по която ще се създава аргументиран текст - интерпретативно съчинение или есе, ще се изтегли от журналист. Авторите, които могат да се паднат, са Христо Ботев, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Алеко Константинов, Пейо Яворов, Елин Пелин, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев.
Паролата за теста ще бъде изпратена в училищата в 8:00, а темата - обявена по БНР в 9:00. Изпитът ще продължи до 12:00, а за дванадесетокласниците със специални образователни потребности са предвидени още два часа.
За първи път ще се събират и мобилните телефони на квесторите, а родители-доброволци ще могат да следят за нарушения по време на целия изпитен процес. Всичките 4000 зали, в които ще се провежда изпитът, ще бъдат наблюдавани от камери, които ще могат да бъдат проследени и в сградата на министерството.
Оценките от матурите ще бъдат обявени до 10 юни. Всеки текст може да бъде оценяван с максимум 100 точки.
В 10:00 днес ще започне и външното оценяване по български език и литература за седми клас. Учениците ще трябва да отговарят на 25 въпроса и да правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача.