Четвъртата вечер на турската поезия ще се проведе утре

Мисия Пловдив

18-05-2016, 11:22

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Четвърта традиционна вечер на турската поезия организира в четвъртък, 19 май, от 18:00 часа Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съобщиха от висшето училище. Събитието ще се проведе в зала „Професор Йолов“ на хотел „Рамада-Тримонциум“ - Пловдив.
Организаторите от сектор „Турски език“ на катедра „Общо езикознание и история на българския език“ уточниха, че програмата предвижда рецитал на известни и обичани турски поети като Джан Юджел, Атила Илхан Назъм Хикмет, Орхан Вели, Джахит Съткъ Таранджъ, Юмит Яшар, Мевляна Джеляледин Руми и др. Студенти от I-ви до  IV-ти курс ще изпълнят и няколко песни на турски език. По време на вечерта на турската поезия ще бъдат обявени резултатите от конкурса за превод на турска поезия и ще бъдат наградени отличените студенти.
Като гости на събитието се очакват дипломати от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, както и преподаватели от Пловдивския университет.
Провеждането на Вечерта на турската поезия се превърна в традиция за студентите от специалността „Български език и турски език“, подчертаха организаторите. Тази година тя ще се проведе за четвърти път. Самата специалност е създадена през 2009 г. във Филологическия факултет. Нейното откриване е в отговор на нарастващия интерес към изучаването на културите и езиците на страните, които са наши съседи на Балканския полуостров. Специалността „Български език и турски език“ традиционно се радва и на силен интерес от страна на кандидат-студентите.