Историческият музей с три изложби

Добрич Лайф

18-05-2016, 13:49

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

В европейската инициатива „Нощ на музеите”

Регионалният исторически музей в Добрич ще привлече посетителите в Нощта на музеите с високите технологии в популяризиране на културно-исторически ценности и с автентични реликви от Възраждането, съобщиха на пресконференция за програмата от прояви.
За празника отваря врати изложбата "Холографията - ефектът на оригинала", подготвена от Института по оптически материали и технологии при БАН. Експозицията представя 27 изобразителни отражателни холограми на предмети от Панагюрското и Рогозенското съкровище, от Требенишкото съкровище в Македония, на археологически находки от Самуиловата крепост, от Перперикон и други, това съобщи доцент Димана Назърова от института. В уникалната колекция могат да се видят и холограмни копия на обков на Черепишкото евангелие от 1618 година, на владишки жезъл от 1612 година,на реликви, свързани с паметта на Апостола на свободата, и други. Експозицията ще остане в Добрич до края на август.
Днес от 17.30 часа в една от залите на художествената галерия духа на Възрожденската епоха пренася изложбата "Жилище Божие, дом човешки", която представя близо 200 експоната от фонда на музея - богослужебни книги и облекла, църковна утвар, домашни икони, тъкани с вплетени християнски символи, накити с изображения на светци и други, съобщи  културологът Надежда Иванова.
Акцент в програмата за Европейската нощ е и гостуващата изложба "Вазов и Сопот" от къщата-музей на писателя в родния му град. Очаква се изложбата да бъде открита лично от Стефан Филчев – директор на къща-музей „Иван Вазов” – Сопот. Тази изложба ще бъде експонирана в Литературния музей "Йордан Йовков" от 20 май до края на месец юни, съобщи д-р Кремена Митева.