Данъчните засилват контрола по Северното Черноморие

Компютър следи за оборота на обектите

С настъпването на летния туристически сезон НАП-Добрич, засилва контрола в обекти по Северното Черноморие, съобщават от местната приходна администрация. Данъчните служители следят оборотите на 6346 касови апарата на обекти в Добрич чрез системата за дистанционна връзка. Под дистанционно наблюдение са и 1709 касови апарата в Балчик и черноморския комплекс "Албена", 800 в Каварна,579 в село Кранево и 226 в Шабла, посочва Красимир Павлов, старши експерт в звено "Комуникации". По думите му софтуерът на приходната агенция посочва онези обекти, чиито приходи значително се различават от средните за икономическия бранш или региона.Ако търговецът не издава касови бележки, попада в групата на рисковите обекти, които задължително се проверяват от данъчните служители.
От НАП-Добрич, напомнят на всички търговци, които предлагат стоки и услуги на плажа, че трябва да отчитат продажбите си чрез фискални устройства, а не с билети.Касови бележки се издават за ползване на шезлонг, чадър и други услуги.
Добричките инспектори от "Оперативни проверки" са извършили от началото на годината 490 проверки на търговски обекти.Съставени са 141 акта за административни нарушения като 53 са за неиздаване на касови бележки и разлика в касовата наличност. Установени са и 23 търговци, които са извършвали дейност без касови апарати.