Чешки и румънски полицаи ще пазят родното Черноморие

Допълнителни охранителни мерки ще бъдат взети и по летищата в Бургас, Варна и София

Румънски и чешки полицаи ще бъдат командировани за лятото у нас и ще патрулират по Черноморието. Това разкри вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. От своя страна МВР планира да командирова по-голям брой униформени от вътрешността на страната, спрямо 528-те полицаи, които са били изпратени из курортите през 2015 г.

Румънски полицаи ще патрулират съвместно с българските си колеги в курортите “Албена” и “Златни пясъци”, в Балчик, както и в Несебър. Чешките полицаи пък ще си сътрудничат с български униформени в Приморско и Китен.

Бъчварова също така посочи, че с оглед на “усложнената международна обстановка” по граничните пунктове на летищата във Варна, Бургас и София ще бъдат взети допълнителни мерки “по превенция на терористични действия”. 
МВР и ДАНС следят изкъсо и пасажерите на круизните кораби, които ще акостират на български пристанища. Вътрешният министър допълва още, че са предприети и конкретни превантивни действия във връзка с традиционния ръст на джебчийски кражби по Черноморските курорти.