EVN променя сроковете за плащане през май и юни

Промяната ще улесни процесите по смяна на доставчик

Част от абонатите на EVN ще плащат за използвания ток по-рано този месец, информират от дружеството. Промяната се въвежда във връзка с либерализацията на пазара и практически означава, че от това лято клиентите на електроразпределителя вече няма да се издължават на доставчика с два месеца назад. Втората част от абонатите ще платят по-рано през юни. 

Първaта група фактури за консумирана електроенергия с по-ранен срок за плащане ще бъдат на каса от 25 май. Втората група фактури също ще излезе по-рано и ще бъдат на каса от 1 юни. Клиентите могат да видят сроковете си за плащане в последната си издадена фактура или касов бон, както и в страницата на EVN.

Промяната означава, че за част от клиентите на EVN България еднократно излизат две фактури за плащане през месец май 2016 г., а за други - през юни 2016 г. Общият брой фактури за годината обаче се запазва и остава 12.

С това заплащането на енергията ще става в по-кратък срок след нейното отчитане, вместо месец по-късно, както е в момента. Промяната ще улесни процесите по смяна на доставчик, обмена на данни и движението на паричните потоци между всички участници на свободния пазар.

С цел улеснение за клиентите EVN България няма да начислява лихви за забавено плащане за издадената по-рано фактура. Процесът на изключване поради просрочие също ще бъде удължен за първата фактура по новия график, така че да не се стигне до неудобства за клиентите по време на промяната.