Самолет на EgyptAir изчезна от радаритe (обновена)

Свят

19-05-2016, 07:24

Снимка:

egyptianstreets.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отвлечен е пътнически самолет на EgyptAir

На борда на пътническия самолет е имало 69 души, сред които и три деца

Египетски пътнически самолет с 69 души на борда, който изпълнявал полет от Париж до Кайро, е изчезнал от радарите над Гърция или Турция, предаде ТАСС. Пасажерите са 59, а екипажът - 10 души, сред които 3-ма служители от сигурността. Съобщава се за 3 деца сред пасажерите.

Лайнерът Еърбъс А320 на авиокомпания Иджипт еър (EgyptAir) е излетял от френската столица в 23.09 ч. снощи (0.09 ч. българско време днес) в посока Кайро, Египет. Според някои данни пилотите са се свързали за последно с диспечерите над гръцката столица Атина, а според други - в турското въздушно пространство.

От авиокомпанията в "Туитър" съобщиха, че полет Flight MS804 е изчезнал от радара докато самолетът е бил на височина 37 000 фута (11 280 метра) и вече е навлязъл в египетското въздушно пространство.

Самолетът е трябвало да се приземи в египетската столица в 03:05 часа египетско време. Има сведения, че екипажът е съобщил за дим, излизащ изпод пилотската кабина, преди да бъде загубена връзката.

 

По-късно днес източник от гръцката авиация потвърждава пред АФП, че самолетът на Egyptair се е разбил в морето край южния гръцки остров Карпатос.

„В около 00:29 по Гринуич (03:29 часа българско време), когато е летял в египетското въздушно пространство, самолетът е изчезнал от гръцките радари. Той се е разбил на около 130 морски мили от остров Карпатос“, казва източникът.

 

Самолетът е трябвало да се приземи в египетската столица в 03:05 часа египетско време.

Най-вероятно самолетът на Egyptair е паднал в Средиземно море, съобщи телевизионният канал „Маядин” позовавайки се на източници от авиокомпанията.

Лайнерът Еърбъс А320 е излетял от френската столица снощи. Според някои данни пилотите са се свързали за последно с диспечерите над гръцката столица Атина, а според други - в турското въздушно пространство.

В района, където самолетът е изчезнал от радарите, е започнала спасителна операция на египетските военноморски сили. Към спасителите са се присъединили и два гръцки кораба. На гръцкия остров Карпатос са в готовност и хеликоптери, които да се включат към спасителната операция.

По данни на телевизионния канал „Ал Арабия” жители на един от гръцките острови са забелязали рано сутринта взрив в небето.

Гръцкото министерство на отбраната съобщи, че се проверява информация, получена от капитан на търговски кораб за забелязани "пламъци във въздуха" на 130 морски мили южно от остров Карпатос.

Премиерът на Египет не изключва възможността на борда на изчезналия самолет да е извършен атентат. От Министерството на гражданската авиация на Египет призоваха журналистите да се въздържат от коментари и предположения по повод на случилото се.

Бившият директор на френското Бюро по разследвания и анализи на сигурността на гражданската авиация Жан Пол Троадек, цитиран от ТАСС, също не изключва катастрофата на самолета да е следствие от извършен терористичен акт.

Все още няма официално съобщение с позицията на компанията, като нейни представители заявиха, че ще направят това, когато специалистите разполагат с повече информация. 

Екипажът се е състоял от 2 пилоти, 5 стюарди и стюардеси и 3-ма охранители, информира Си Ен Ен.

30 от пътниците са египетски граждани, 15 са французи, двама иракчани, по един британец, белгиец, португалец, канадец, суданец, алжирец, както и граждани на Чад, Кувейт и Саудитска Арабия.

Първият пилот на самолета и бил с богат опит - 6275 часа летателно време, като от тях 2101 са преминали на борда на А320. Вторият пилот е имал 2766 часа във въздуха. Машината е била произведена преди 13 години.

Премиерът на Франция Мануел Валс заяви, че се разследват всички възможни версии за изчезването на самолета. Френското правителство се събира на извънредно заседание.

Стана ясно, че президентите на Египет и Франция са разговаряли във връзка с извънредната ситуация с изчезването на лайнера.

На летището „Шарл де Гол” във Франция е открит кризисен център. Същото направиха и египетските власти, където вече се събират роднини и близки на пътниците от изчезналия самолет.

 

 

Във профила си в социалната мрежа Туитър, египетската авиокомпания отрича всяка подвеждаща информация по отношение на причините и заявява, че причините все още не са изяснени. От компанията призовават медиите да се придържат към официалните съобщения на пресцентъра на EgyptAir.