"Хляб на мира" в Бургас

Парите

19-05-2016, 11:36

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Община Русе се срещна с министъра на земеделието и храните

Проектът се реализира под патронажа на федералния министър на прехраната и земеделието г-н Кристиан Шмид

Председателите на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област, Николай Киров, и на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ (Карнобат), Теодор Тодоров, са тазгодишните домакини на проекта „Хляб на мира“ в рамките на българското партньорство на НАЗ. За първи път реколтата от ръж „Хляб на мира“ е поверена на стопанствата на двама председатели на регионални сдружения и членове на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/. Към доставената от зам.-председателя Мариела Йорданова ръж, която бе домакин за 2014/2015 г., бяха добавени семена, добити от всички държави-партньори по Проекта, и предоставени по време на конференцията в гр. Познан през месец септември м.г. Зърнопроизводителите засяха заедно семената на общо поле, като отговорността им се разпределя поравно – всеки от тях предоставя еднаква площ от обработваемия си имот за отглеждане на следващата реколта от ръж.
Асоциацията продължава и своята линия да ангажира нови стопанства в отглеждането на зърнената култура всяка година, не само за да се разширява участието, но за да може идеята да намери по-широк отзвук. Двамата домакини се обръщат с надежда, че времето ще бъде благосклонно към посевите, за да бъде осигурен добър добив и повод за гордост на жътвата през 2016 г., на която се очаква да присъстват като официални гости ръководителите на проекта от германската Асоциация „Хляб на мира“.
Инициативата на немската асоциация „Хляб на мира“ е провокирана от отбелязването на 25-та годишнина от падането на Берлинската стена. Проектът се реализира под патронажа на федералния министър на прехраната и земеделието г-н Кристиан Шмид. Освен Германия в него участват още 11 държави – членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа: България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия. „Хлябът на мира“ има за цел да покаже връзката между осигуряването на мира и приноса на устойчивото земеделие за благосъстоянието на населението. Проектът стартира през 2013 г. като всяка една държава-участничка зася ръж на исторически места. Семената ръж бяха изпратени от Хумболтския университет, а добити през 2012 г. от полето около Помирителната църква в Берлин, която се намира на мястото на някогашната „ивица на смъртта” на Берлинската стена. 
Инициативата достига до България посредством Посолството на Република България в Берлин през 2013г.