Учени: Супербактерия ще избива по един човек на всеки 3 секунди

Свят

20-05-2016, 06:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тя не се повлиява от лекарства последно поколение и е нужна революция в използването на антибиотиците

Изключително влиятелният доклад "Прегледа на антимикробната резистентност" твърди, че се очаква да се появи супербактерия, която ще убива по човек в секунда, съобщава Би Би Си.
В общ план учените твърдят, че съществуват превантивни медицински мерки срещи разпространението на супербактерията, но те струват милиарди долари.
Докладът също така призовава за революция в начина, по който се използват антибиотици и апелира към масирана кампания за образоване на хората. Битката срещу инфекции, които са резистентни към лекарства е тежка и е описана като " по-голям риск от тероризъм ".
Изследването започва още през 2014 г.,а преди неговото стартиране милиони хора са починали от подобна инфекция. И в този момент лекарите също открили супербактерии, които не се повлияват от лекарствата от последното поколение - колистин - което говори за това, че светът се балансира на "пос-антибиотична ера".
Прогнозите са изключително песимистични, учените твърдят, че до 2050 г. ще загинат 10 милиона души от резистентната супербактерия.
Експертите предупреждават, че ако не се вземат своевременни мерки, много хора ще загинат.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен