"Пазители на българското" тази събота и неделя в НХК

Първият национален фолклорен конкурс ще се проведе в Бургас

Близо 1000 индивидуални и групови изпълнители ще се изявят на сцената на първия национален фолклорен конкурс "Пазители на българското" на 21 и 22 май /събота и неделя/ в залата на НХК. Това съобщиха инициаторите му на пресконференция в Община Бургас.

"Идеята ни е конкурсът да се провежда на всеки 2 години, а целта му е откриване и предоставяне на изява на даровити и млади изпълнители на българска фолклорна музика. Акцент ще поставим на откриването на песни, които все още на са записвани и не са познати досега. Те ще бъдат записвани, за да бъдат съхранени за поколенията. Ще бъде издаден диск с книжка с песните от конкурса, които ще бъдат връчвани на изпълнителите на второто издание на "Пазители на българското", сподели Стоян Варналиев.

Регламентът на най-новия конкурс за български фолклор ще включва изпълнение на 2 песни от всеки участник - една бавна и една хороводна. Изпълненията ще бъдат оценявани от 12-членно жури от изтъкнати специалисти по фолклористика с председател проф. д-р Лозанка Пейчева.

Награждаването ще бъде в неделя от 19.00 часа в НХК, а наградите са плакет "Пазител на българското", безплатен аудиозапис, награда на името на гъдуларя Цвятко Благоев, награда на кмета на Бургас, от ЮНЕСКО и от Министерството на културата.