Бъчварова отхвърли информацията за бежанска вълна през България

Общество

21-05-2016, 08:00

Снимка:

Bulgariautre.bg, архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Данните от България показват успокоение на обстановката спрямо миналата година

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова отхвърли твърденията за слабост при охраната на границите по отношение на нелегалните мигранти. Бъчварова коментира оповестения от в. "Билд" доклад на германските служби, който предупреждава за организирано пренасочване на бежанския поток към България.
"Смятаме, че тази информация (за съдържанието на доклада - бел. ред.) в голяма степен не е достоверна. Не изключваме възможности да има нелегално преминаване, но нито броят на тези, които задържаме на изхода, нито на тези, които установихме в страната и извършената операция, не потвърждава тази информация", заяви Бъчварова пред журналисти в Брюксел, цитирана от БТА.
Данните от България показват успокоение на обстановката спрямо миналата година, посочи вътрешният министър. Тя увери, че са осигурени всички условия, които могат да гарантират добра реакция при евентуален засилен миграционен натиск. Изрази несъгласие с твърденията, че страната "се чувства изоставена от ЕС" по въпроса с мигрантите. Бъчварова посочи заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи днес, на което европейската гранична служба "Фронтекс" е заявила намерение да подпомагне страната при прилагането на споразумението за реадмисия с Турция.
Попитана дали допуска, че Анкара може да престане да изпълнява ангажиментите си по споразумението, Бъчварова каза, че докато целият процес с отпадането на визите за турски граждани не завърши, такава възможност остава. Бъчварова уточни, че България настоява да се разширят критериите за прекратяване на безвизовия режим и предвид броя на незаконно преминаващите границата на държавата, за която визите са били премахнати, и броя на подадените молби за убежище от тези чужденци. "Най-важното за нас е, ако се появи ситуация, в която има риск за националната сигурност, това също да се отчита като съществен критерий за преразглеждане на становището", каза тя.
Бъчварова посочи още, че България е сред държавите, дали заявки за броя на разселените мигранти, които могат да приемат по европейските квоти. "Имаше забележка, че от наша страна има откази на някои от предложенията. Обясних причината - тези откази не са критично много и са след направена проверка на лицата и установяване на някакъв потенциален риск за националната сигурност, каза тя.