Ученици от ФСГ в Добрич посетиха Страсбург

Животът

21-05-2016, 15:31

Снимка:

ФСГ

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

След като спечелиха състезанието Евроскола

Група от 24 ученици, помощник-директорът и един учител от Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" в Добрич, посети Европейския парламент в Страсбург, съобщават от там.

Те получиха тази възможност след като спечелиха състезание Евроскола и показаха на журито перфектните си познания по английски език и познаването на устройството на Европейския парламент, функциите и задачите, проблемите и възможните решения.

В град Страсбург учениците бяха на местата на евродепутатите. Сформираха комисии заедно с ученици от всички европейски държави, като общият брой на младежите бе 430. Те трябваше да търсят решения на актуални проблеми, да ги обсъдят и да представят общи решения от трибуните. Гласуваха от местата на депутатите, като приемаха или отхвърляха предложенията на комисиите. Във всяка група присъстваха младежи от всички националности, представени в европейската институция. Засегнати бяха бежанската криза , безработицата след младите хора, пенсионните реформи, човешките права, каква да бъде европейската политика за развитие и др. Учениците от финансовата гимназия бяха много активни. Изказваха се от трибуните, представиха България, задаваха въпроси, общуваха с ученици от различни националности. За пореден път доказаха уменията си да комуникират на чужд език и отличната си подготовка по всички предмети. Европейски делегати ги запознаха отблизо с устройството на Европарламента, с работата на различните комисии и отговаряха на въпросите на ученици. Те останаха изключително доволни от интереса на младите хора. След дългия работен ден някои от учениците решиха , че ще кандидатстват по определени програми, и останаха изненадани многото възможности за стажове в Европейския парламент. Визитата мотивира учениците да учат и да се развиват.

Учителите подобно на своите възпитаници участваха в групи заедно с европейските си колеги и отговаряха на въпроси , обсъждаха проблеми, споделяха опит и се запознаха с административните дейности.

Българските ученици прекараха и един ден в разглеждане на града, разположен на река Рейн. Групата запозна съучениците и колегите си с представянето си и разпространи наученото и преживяното в Страсбург, което със сигурност мотивира младежите да учат и да участват в европейски програми и прави училището привлекателно и интересно място.