Всеки четвърти младеж до 25 г. е безработен

Портфейл

22-05-2016, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Липсва им стаж и опит, имат необосновани претенции за стартова заплата над 1000 лв.

Въпреки че безработицата сред младежите намалява, все още почти всеки четвърти до 25 години у нас не работи. Една от основните пречки за намиране на първа работа е липсата на стаж и опит, съобщава БТВ.
Става ясно, че все по-често млади хора очакват стартова заплата от по 1000 - 2000 лева, и то не в IT сектора, където обикновено заплащането е по-високо.
В един от заводите само 10 са младите служители до 30-годишна възраст и повечето от тях са административни кадри. Това е едва 12% от общата бройка на персонала. Причината според управителя е тежката физическа работа и липсата на подготвени кадри.
"Те нямат квалификацията да започнат работа при нас, така че изискванията за заплати общо взето ги знаят, в момента се движат между 1000 и 1800 лева заплата, но квалификацията, която имат, не позволява да изкарат и 100 лева", коментира директорът на завода Кирил Яков.
За месец тук са са наети 7 нови служители, но самият завод е осигурил обучението им, като е наел на заплата учител занаятчия.
Един от преминалите курса е 32-годишният заварчик Димитър Димитров, който в продължение на половин година е бил без работа.
"Където и да отидеш, ти трябва опит, а тук ми предложиха току-що завършил курс, да започна работа като такъв. Когато натрупаш опит, може да търсиш по-висока заплата", сподели той.
Често обаче бизнесът се сблъсква с необосновани претенции веднага след университета или от училище.
"Заплата се плаща не за това, че е излязъл от университета и има диплома, а за свършена работа и реализирани резултати. Тя може да стигне и 2000, може да остане и 700 лева", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.
"Има действително млади хора, които смятат, че стартовата им заплата трябва да е над 1000 или 2000 лева, които недооценяват доколко знаят конкретния материал и очакват заплати като хора с 5 години опит", отбелязва Светлозар Петров - управител на фирма за подбор на персонал.
Затова трудовите посредници съветват младите да проучат сектора, в който искат да се развиват, предварително.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"