Оспорвано гласуване в Австрия, претендентите за президент са с равни шансове

Свят

23-05-2016, 05:33

Снимка:

www.abc.net.au

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

При победа на Хофер Австрия става първата европейска страна след Втората световна война начело с десен популист

Вчера в Австрия се проведе вторият тур от изборите за нов държавен глава на централноевропейската държава. Гражданите бяха изправени пред съдбовен избор между крайнодесния кандидат на „Партия на свободата“ на Австрия Норберт Хофер и „твърде левия“ Александър Ван дер Белен от „Зелените“, пише Агенция "Фокус".
Първите избирателни секции в страната отвориха още в 6 часа сутринта (7 часа българско време) и затвориха в 18 часа.
14% от избирателите в страната са гласували по пощата и гласовете им ще бъдат преброени по-късно. Окончателните резултати, които ще покажат точно кой е избран за президент на Австрия за следващите шест години, ще бъдат известни в понеделник вечерта, 23 май.
Според последни данни, двамата кандидати – 45-годишният инженер Норберт Хофер и 72-годишният пенсиониран икономист Александър ван дер Белен, печелят по съответно 51,9% и 48,1% от гласовете. Вече са преброени всички бюлетини, пуснати в избирателните секции, но не и тези, изпратени по пощата, затова анализатори смятат, че минималната разлика между кандидатите може да се промени драстично. Избирателната активност е била около 72% или почти 4,4 милиона души.
Изборите бяха много оспорвани. Данните от екзитполовете през почти целия ден показваха, че гласовете на австрийците са разделени поравно между претендентите за поста, затова докато не излязат окончателните резултати не може да се говори за победител.
Социологическите проучвания показват, че двамата претенденти за президентското кресло в двореца Хофбург имат равни шансове. В случай на победа на Хофер обаче Австрия ще се превърне в първата европейска страна след Втората световна война с десен популист начело на държавата. Крайнодясната победа ще направи отзвук сред 28-членния ЕС, където миграцията се е превърнала в политически въпрос.
Който и да спечели президентските изборите, те ще са нов връх за австрийската и европейска крайна десница.
Кандидатът на Партията на свободата на Австрия за президентския пост в двореца Хофбург Норберт Хофер обеща да заеме по-активна роля в политиката, в случай на избирането му за държавен глава на централноевропейската държава. Той подчерта, че ще разпуска всяко правителство, което действа в ущърб на държавните интереси – като сегашното, което се съгласи да приеме голям брой бежанци.
Хофер заяви категорично, че ще се стреми към засилване на президентската роля като цяло, която към момента има само представителни функции. Позицията му се приема добре от много избиратели. „Работата е там, че те не обръщат внимание на неговите агресивни изказвания, а го приемат за свой човек“, коментира историкът Оливер Ратколб.