Възрожденското училище в Добрич посреща първокласници

Мисия Добрич

24-05-2016, 08:58

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Добрич празнува 24 май!

Кога за първи път празнуваме 24 май

Инициативата е в рамките на програма на Регионалния исторически музей „Моето първо свидетелство”

И тази година учебният музей „Възрожденско училище” в Добрич  отваря врати за тържествата на първокласниците по случай края на учебната година. Инициативата е в рамките на образователната програма  на Регионалния исторически музей „Моето първо свидетелство”, поясни Ивелина Романова, уредник в музеяцитирана от радио Варна. Обикновено най-малките ученици идват тук, в Етнографския комплекс „Старият Добрич”,  заедно със своите учители и родители в навечерието и навръх  празника 24 май.

Възрожденското училище представлява възстановка на класна стая от средата на ХIХ в. В залата са разположени дълги маси със седалки за децата, като първата е покрита с пясък за писане за най-малките, с окачени на стените таблици за обучение и нравоучение, с табло на честта и позора, с икона на Светите братя Кирил и Методий и с голяма карта на Добруджа. Възрожденската атмосфера се допълва от изложени оригинални плочки и калеми за писане, учебници, сред които и „Рибният буквар” на Петър Берон, тетрадки по краснопис, снимки на първите училища в града, портрети на възрожденски будители и местни просветители. Първокласници от няколко добрички училища и от училища във Варна вече получиха своите първи свидетелства, посочи Ивелина Романова.

На 24 май, заявления са подадени от три паралелки. На първи юни тук очакват посещение на 100 деца от Варна. През последните години тържества провеждат и деца от детските градини. В старинната  атмосфера на възрожденската учебна стая  се провежда годишен изпит с въпроси и отговори пред учители и  родители, каквато е била традицията преди повече от 150 години. След изпита малчуганите се представят със стихотворения и песни.