Савина Петкова: Пловдив е бил и ще бъде духовно и културно средище, не само в България, но и в цяла Европа

Мисия Пловдив

24-05-2016, 13:29

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

"Ние, пловдивчани, трябва да бъдем особено горди, защото тук преди 165 години е първото честване на Светите братя Кирил и Методий"

СКЪПИ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, ТВОРЦИ, ДЕЯТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА, ПРОСВЕТА И НАУКА

Най-сърдечно Ви поздравявам с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Всяка година тази забележителна дата е празнична за всички нас, защото четмото и писмото от векове са приоритет за българина. Историческото значение на делото на Светите братя Кирил и Методий надхвърля родните граници, защото утвърждава демократичното право на всеки народ да има своя писменост и да твори на собствения си език; защото „и ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат”. 

24-ти май е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. Празник, който трябва да посрещнем със самочувствието, което заслужаваме и което трябва да предадем на нашите деца. 

Ние, пловдивчани, трябва да бъдем особено горди, защото тук преди 165 години е първото честване на Светите братя Кирил и Методий по инициатива на Найден Геров. Защото Пловдив е бил и ще бъде духовно и културно средище не само в България, но и в цяла Европа. През 2019-та година градът ни ще бъде Европейска столица на културата и ЗАЕДНО с общи усилия трябва работим за престижа на Пловдив, който  ще представи България пред света. 

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост позволете ми да засвидетелствам признателност и  уважение към всички Вас просветители, творци,  пазители на духовността. На този светъл ден пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, амбиция и творческа енергия.  

Скъпи ученици, вярвайте в мечтите си и ги преследвайте, заредени с оптимизъм и упоритост. 

Честит празник!

С уважение,

                     САВИНА ПЕТКОВА

        Председател на Общински съвет – Пловдив