Виж Атанасовското езеро в центъра на града (снимки)

Изложбата "Птиците, хората и солта на Бургас" ще бъде на площад "Тройката" до 20.06

В продължение на 30 дни, 29 снимки ще „преместят“ Атанасовско езеро от северната част в центъра на града. На площад „Тройката” вече са  разположени 9 големи пана от изложбата „Птиците, хората и солта на Бургас”, които украсяват част от оградата около бившия ГУМ. Част от снимките са заснети с мото-делтапланер, което ги прави внушителни и силно въздействащи, други са направени от брега или съвсем отблизо, за да се види и усети палитрата от цветове, птици, хора и сол - неизменна част от езерото. 

Експозицията представя кадри, заснети по време на фотопленер в Атанасовско езеро и защитена местност “Пода”. Снимките са подбрани след конкурс между участниците в пленера в три различни категории – „Птици“, „Езеро и сол“ и „Хора“. Фотографиите на отличените и поощрени автори могат да бъдат видени на изложбата.
„Усещането от първата среща с езерото, наречено Атанасовско, е като представата ми за среща с приказен герой. Виждаш го, но ти се струва нереално, сякаш не е част от нашия свят, но в същото време е пред теб, разхождаш се край него, докосваш солта, виждаш десетки птици, които живеят  там” – споделя един от фотографите .
Атанасовското езеро е мястото, където се срещат най-много птици в страната, мястото, където се добива най-много морска сол и мястото, където хората се радват на лечебните свойства на лугата и калта.