Финансово закъсали общини ще бъдат поставяни под особен надзор

Портфейл

25-05-2016, 06:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министърът преценява дали да отпусне държавен заем за оздравяване

Закъсали финансово общини ще бъдат под особен надзор от финансовото министерство. Ако министърът прецени, че нивото на разходите и просрочените задължения е твърде високо, ще открива процедура по оздравяване. Тези текстове в Закона за публичните финанси предстои да бъдат гласувани на второ четене в парламента в сряда, пише в. "24 часа".
За такива ще се смятат онези, чиито разходи са над 15% от средните за последните 4 г., поели са ангажименти за бъдещи разходи с 50% над средните, имали са дефицит в бюджета си за 3 г. или по-ниска от средната за всички общини събираемост на местните данъци или задълженията им са повече от 5 на сто от тези за последната година.
Ако са налице три или повече от изброените условия, кметът уведомява общинския съвет и предлага да започне процедура по оздравяване. Тя може да е за период от 1 до 3 г.
Ежегодно до 10 март кметът трябва да извършва оценка за някое от изброените условия. Това ще става по насоки и указания на финансовия министър.
Той ще следи и ако общината е сред закъсалите за да уведоми кмета да стартира действия по оздравяване.
Ако над половината от общинските съветници приемат, кметът изготвя план, който ще бъде публично обсъждан с местната общност.
Финансовият министър може да преценява и дали да отпусне безлихвен заем на такива общини за срока на оздравяване. Той може да бъде погасен с допълнителна субсидия от бюджета или да бъде опростен.
Според Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия , по-добре е да се закриват, общини, които почти изцяло зависят от пари от бюджета, вместо да бъдат оздравявани.