С празничен концерт в Карлово отбелязаха 24-ти май

Новините

25-05-2016, 11:20

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С празничен концерт в Карлово на площад “20-ти юли” бе отбелязан 24-ти май – Денят на славянската писменост, българската просвета и култура. Тържественото честване бе организирано от община Карлово и започна с издигането на българския трибагреник. В него взеха участие деца от СОУ “Васил Левски”, СОУ “Христо Проданов”, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ “Райно Попович”, НЧ “Васил Левски” и ОДЗ “Зорница” гр. Карлово. Директорът на дирекция “Хуманитарни и социални дейности” при община Карлово Петя Найденова поздрави дейците на българското образование, култура и просвета, както и всички жители на Карлово.

“...Народите съществуват обединени, не от инстинкти, а от духовност и идеи, от ценности, от потребността да бъдат именно общност от хора, защото само на човека е дадено правото и възможността да се изразява чрез слово, чрез изкуството да изразява душата си.  И ако 11-ти май е църковният празник, почитащ Светите равноапостоли Кирил и Методий в целия православен свят, то 24-ти май е светският, най-българският духовен празник, в който признателният ни народ свежда глава пред своите букви и пред техните създатели, целува ръка на своите учители - на онези продължители на Кирило-Mетодиевото дело, които и днес вграждат светлината на разума, знанието и духовността в детските сърца. Честит празник българи! И нека делото на Кирил и Методий пребъде!”-каза в обръщението си към гражданите Петя Найденова.

На празничния концерт присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, заместник-кметът Данка Зидарова-Люртова, много гости и жители на Карлово.