Двоен празник честваха в Приморско (снимки)

Богата празнична програма, по случай празника на града и Деня на славянската писменост, зарадва жителите на морския град

С наситена програма от разнообразни културни и спортни събития Приморско отбеляза своя празник, който се чества в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Морската община даде трибуна на местни таланти, които заедно с поп звездите  Михаела Филева и Любо Киров  повдигнаха настроението за празника.

В навечерието на празника, на 23 май,  Историческият музей отвори врати за млади дарования, които показаха уменията си в уъркшоп за изработката на различни фигури от глина и хартия. Децата сътвориха истински произведения на изкуството, които след това бяха изложени в културния дом. Успоредно с работилницата за деца на игрищата в двора на СОУ „Н. Вапцаров“ футболни отбори от цялата община премериха сили в турнир по футбол.

Кулминацията на празничната програма бе на амфитеатъра, където местни и родни български изпълнители сътвориха грандиозен вечерен концерт. Пръв на сцената излезе китаристът Цветан Овалов, който бе последван от талантливите рап-изпълнители Крис и Киряка и Саша и Стамбенза. Големият концерт започна с участието на очарователната поп певица Михаела Филева и продължи с изпълненията на Любо Киров.

Завършекът на вечерта остави „без дъх“ почитателите на светлинното шоу. Цветни светлини, превръщащи се в чудновати форми, озариха небето над Приморско. Близо 5- минутна уникална заря сложи финалните щрихи на празника.

Самият празничен ден – 24 май започна с тържествен молебен в храм „Св.св. Кирил и Методий“.  След това ръководството на община Приморско  стана част от празника в двора на СОУ „Н. Вапцаров“, където учители, ученици и техните родители тържествено отбелязаха Деня на славянската писменост.

Двойният празник бе открит официално на сцената на амфитеатъра на града с химна на България и вдигане на трибагреника. Емоционално слово към жителите и гостите на града отправи кметът на община Приморско д-р Димитър Германов.

Празничната програма продължи с XVIII Общински преглед на художествената самодейност. Успоредно с талантливите изпълнения на самодейците, в двора на училището мускулести борци от цялата страна се включиха в традиционните народни борби. В късния следобед градоначалникът награди финалистите в IX-та Национална „Регата Приморско 2016“ и закри тридневното състезание.

Стотици близки, роднини и познати се събраха пред сградата на общината, за да изпратят красиво облечените абитуриенти на СОУ "Никола Вапцаров". Кметът Германов традиционно изказа своите пожелания и подари цветя на завършилите средното си образование. С плакет и парична награда градоначалникът удостои отличникът Тодор Христов.

Празникът на Приморско завърши с изпълненията на фолклорен ансамбъл към младежки център Честохова – Полша.