Художник дари портрет на покойната оперна прима Нели Божкова

Добрич Лайф

25-05-2016, 17:14

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Тя ще бъде поставена в Огледалната зала, която носи нейното име

Портрет на покойната оперна прима Нели Божкова, пяла дълги години на сцената на Виенската щатсопера, става притежание на община Добрич. Творбата ще бъде поставена в Огледалната зала "Нели Божкова" в родния град на певицата, а копието - в художествената галерия. Такава е волята на дарителя - художника Валентин Карапетров - Каравальо, който също е от Добрич, но от дълги години живее в Германия.
С Нели Божкова се познавахме още през 80-те години на миналия век, когато и двамата работехме в Комише опер в Берлин, разказа днес пред журналисти художникът. Той е бил част от екипа, подготвял декорите за опери на Офенбах и Верди и има лични впечатления от сценичното присъствие на Нели Божкова. Портретът на певицата е в ролята й на Амнерис в "Аида" и е рисуван с въглен. Нели Божкова е носител на званието "Камерзенгерин" на Виенската държавна опера. Няколко години след нейната смърт през 2004-а Огледалната зала в Добрич, която е център на културни събития, е наречена "Нели Божкова" с решение на общинския съвет. Дарението става на днешната дата 25 май, когато е родена голямата оперна певица Нели Божкова.
Валентин Карапетров е нарисувал портрети с въглен и на художниците Светлин Русев, Стоимен Стоилов и Христо Господинов, които смята също да дари - на тях или техни родственици.