Продават на търг най-старото издание на Шекспир

Началната цена на всеки един от четирите тома е 2 милиона долара

Аукционна къща Кристис ще проведе търг, на който ще предложи за продажба най-редките  в света четири тома  съчинения на Уилям Шекспир. Търгът е посветен на 400-годишнината от смъртта на великия драматург.

Според съобщението на интернет страницата на аукционната къща, всеки том на събраните творби ще бъде предложен като отделна позиция. Иде реч за копие на първия сборник на Шекспировите пиеси, съдържащ 36 произведения. Вторият от четирите тома е намерен в семейна къща на шотландския остров Бют тази пролет.

Предполага се, че копието на първия том събирал прах в библиотеката на Монт Стюарт повече от 100 години. Автентичността на изданието е потвърдена от проф Ема Смит от Университета в Оксфорд.

Колекцията е публикувана седем години след смъртта на Шекспир, през 1623. Тя включва първата печатна версия на "Макбет", "Бурята", "Дванайсета нощ", "Юлий Цезар" и "Както ви харесва". На първата страница на изданието е поставен портрет на известния драматург от прочутия английски гравьор Мартин Друшаут.

Според "Интерфакс", "Светия Граал на книго събирането" е на стойност най-малко 2 милиона долара. Преди предстоящия търг първия, третия и четвъртия том над 200 години са били съхранявани в частната колекция на сър Джордж Огюст Шакбург - Евлин (1751-1804) и остават извън полезрението на широката общественост. В навечерието на търга книгите от XVII век бяха представени на специална изложба в Ню Йорк и Лондон.

Подобни произведения са продавани на търг неведнъж. Например копие, принадлежащо на Оксфордския университет е било продадено през 2003 г. за 3,5 милиона паунда (5,6 милиона долара). Парите са използвани за ремонта на университетските сгради и закупуване на учебна литература.

Друго копие на изданието е обявено за продан през 2006 г. в Сотбис и е продадено за 5,2 милиона долара. Други екземпляри от Първото издание са в частни колекции, библиотеки или държавни институции.