Прокурорската колегия - с разцепено единодушие

Мисия Добрич

26-05-2016, 10:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Единствен кандидат да оглави Районната прокуратура в Тервел беше Маринела Марчева

За втори път единодушието, с което прокурорската колегия взема повечето си решения, изглежда застрашено. Бащата на жената, от която Делян Пеевски, има дете - Васил Петров реши да не се съгласи с мнозинството от колегите си. Той гласува "за" при избор на ръководител за Районна прокуратура Тервел, а всички останали шест членове бяха против.

На предишното заседание на прокурорската колегия той обяви, че нарочно гласува против при последната точка в дневния ред. Причината бе, че в 3 ч. посред нощ гледал телевизионно предаване с участието на журналист и представител на неправителствена организация. Те заявили, че докато в съдийската колегия гласовете били обикновено 8 "за" и 6 "против" при вземане на решения, то в прокурорската се гласувало единодушно.
Мотивите на Васил Петров за различния му вот този път не станаха известни. Гласуването му предизвика леко очудване в колегите му, но никой не го коментира.
Единствен кандидат да оглави Районната прокуратура в Тервел беше Маринела Марчева. Тя застава втори път пред съвета (преди през февруари тази година), но и сега не получи неговата подкрепа.
Конкретно днес тя беше критикувана заради нейна покана през "Фейсбук" към съседката й, която трябвало да се яви в обвинението, заради личен конфликт с Марчева. Случаят е от 2013 година.
Според Елка Атанасова е недопустим този начин на покана на гражданин в прокуратурата. "Има институт на призоваването, а ако си замесен лично ти, това изключва отправянето на лична покана някой да те посети в институцията, в която работиш. Работила съм в районна прокуратура и зная как хората в малкия град се познават и какъв обществен отзвук има подобно поведение", допълни тя.
Други два случая от практиката на прокурор Марчева също бяха обсъдени и попречиха на избора й. Тя се е произнесла по дела, в които като свидетел или пострадал се явявал баща ѝ, вместо да подаде отвод веднага, както изисква законът. Единия случай е за опит за кражба на ограда, където баща на Марчева е разпитан като свидетел. Делото е било образувано през август 2013 г., а едва през ноември тя се е отвела. Пред съвета още миналата година прокурорката била обяснила, че се е получило "недоглеждане".
Другото дело е за срязани гуми на автомобила на баща й, като за него тя казва, че е попаднало при нея след обединяване на преписки, за което тя разбрала по-късно и също се е отвела.
Елка Атанасова обясни, че във Върховния административен съд тече производство по обжалване на атестацията на Марчева. Пред съда, тя е представила материали, според които и по двете дела, баща ѝ няма качеството на пострадал по смисъла на НПК, защото не е собственик на недвижимия имот и на автомобила. Нямало спор обаче, че той ги е ползвал, още повече, че сигналът за кражбата е подаден лично от Марчева.

Източник: dnevnik.bg