Община Созопол иска да стопанисва остров Св. Иван

Туризъм

26-05-2016, 18:41

Снимка:

destinacia.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Погребение без аналог озадачи археолозите на остров Свети Иван

Кметът Рейзи предвижда той да се превърне в туристически маршрут

Община Созопол отново иска собствеността върху остров Св. Иван. Предложението е на кмета Панайот Рейзи и ще се гледа на сесия на общинския съвет утре. По закон островите са изключителна държавна собственост, но кметът Рйзи иска общината да го стопанисва, както това беше разрешено на община Бургас за остров Св. Анастасия. Собствеността на острова е разделена между Министерството на отбраната и Министерството на културата. Общината иска да й се прехвърли частта на Министерството на културата, за да развива поклонически туризъм. На това бясто бяха открити мощите на Св.Йоан Кръстител, пише Burgasnews. 
В края на археологическия сезон миналата година на острова бяха открити два скелета на мъже, а върху единия - скелет на овца. Предполага се, че това са сирийски монаси, които са донесли на острова мощите на Св. Йоан Предтеча. Те бяха открити в базиликата, датирана от края на IV и началото на V в. След 1985 година на острова са проведени частични археологически разкопки, които разкриват останки от два християнски храма, библиотека, царска резиденция и др.
Созопол е уникален с това, че в неговата акватория се намират 4 от 5-те острова по българското Черноморие, които обаче са собственост на държавата. На остров Св. Иван и в момента ходят туристи, но това става неорганизирано и с частни лодки. Островът е непочистен и обрасъл с трева и тръни. Няма канализация, ток и вода от централни източници.  
Сега кметът иска стровът да се превърне в туристическа дестинация и да се кандидатства по европейски програми за развитието на културния туризъм.