Бургарската опера гостува с Атила на Джузепе Верди

Пловдив Лайф

27-05-2016, 09:30

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 27 май кръвожадният вожд на хуните – Атила ще оживее на сцената на Дома на културата „Борис Христов” в Пловдив. Така човекът, който покорява почти цяла Европа и стига пред Рим, където смъртта му попречва  да завърши своя поход, ще получи още ден живот.
Суперпродукцията  „Атила”  обещава да завладее публиката с пищни костюми, нетрадиционни декори и светлинни ефекти. Тя е дело на българо-румънския тим Огнян Драганов и Каталин Алборе, които са режисьор и сценограф на представлението. До преди няколко години Каталин Алборе, под чийто молив са излезли костюмите на жестокия Атила и амазонката Одабела, е бил директор на Операта в Букурещ. За да пресъздадат легендарните образи от произведението на Джузепе Верди,  двамата творят усилено в морския град повече от месец през лятото  на 2014 г. и работят рамо до рамо с колегите си от Бургаската опера. Усилията си заслужават, защото зрителите няма да видят обикновената хронология на събитията, а ще могат да се върнат векове назад и да разкрият реалния образ на хунския вожд. Публиката ще усети силата, но и страховете и слабостта на смъртния човек, който се превръща в легенда. Ще видят как непобедимият хунски вожд се предава на жена, която носи същата сила като него, и в която е влюбен, но която го погубва. 
Да съпреживеем емоциите на  главните герои ще  помогнат мощните гласове на баса Делян Славов, тенора Даниел Дамянов, едно от най-добрите сопрана в България  Йоана Железчева, баритона Марян Йованоски. Те ще се превъплътят в Атила, римския офицер Форесто, Одабела, която е годеница на Форесто и дъщеря на градоначалника на опожарения от хуните римски  град Акуилея и Ецио - римски генерал – пълководец. Диригент на представлението ще е Ивайло Кринчев, диригент на хора - Невена Михайлова, пластиката е дело на примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева, а концертмайстор е Йордан Ковачев.

27 май, 19. 00 часа, Дом на културата „Борис Христов” – Пловдив
АТИЛА
Опера от Джузепе Верди
Действащи лица и изпълнители:
Атила – Делян Славов, Форесто – Даниел Дамянов, Ецио – Марян Йованоски,
Одабела – Йоана Железчева, папа Леоне – Диман Панчев, Улдино – Милен Динолов
Диригент Ивайло Кринчев
Режисьор Огнян Драганов
Сценография и костюми Каталин Алборе
Диригент на хора Невена Михайлова
Пластика Галина Калчева
Концертмайстор Йордан Ковачев.