Честваме 140 години от подвига на Христо Ботев

Във Враца започват честванията, посветени на 140-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му. Вечерта на Дунавския бряг край Козлодуй президентът Росен Плевнелиев ще даде началото на 70-то издание на Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета", който ще тръгне утре към историческия връх Околчица.

Традиционните Ботеви чествания във Враца събират много признателни врачани и гости на града.

Ботевите чествания ще бъдат открити тази вечер в града с атрактивен спектакъл на открито, в картина и звук, наречен "Балканът пее хайдушка песен". Сред най-мащабните събития в програмата на честванията са тържественият митинг-заря на 1-ви юни вечерта, всенародното поклонение на връх Околчица на 2-ри юни и националният туристически поход "По стъпките на Ботевата чета".

Началото на юбилейното му 70-то издание тази година ще бъде дадено в Козлодуй от президента Росен Плевнелиев. Той ще участва във възпоменателен митинг по повод 140-тата годишнина от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг. С възстановка това памтено събитие ще бъде пресъздадено на парахода-музей "Радецки".