Български говорят около 15 млн. души. Това заяви пред bTV доц. Анна Кочева от Института по български език към БАН, който е изготвил карта на българския език по света.

Кочева обясни, че 7 млн. от тях говорят български, още 3 млн. души са в границите на българския езиков континуум – Мизия, Тракия и Македония, а останалите 5 млн. са българските мигранти по света.

Доц. Кочева даде за пример САЩ, където има четири мигрантски вълни. Те са в началото на 20 век, след септемврийското въстание от 1923 г., след 1944 година. Последната мигрантска вълна е след 1989 година. Тя продължава и в момента, обясни доц. Анна Кочева.

За администрацията в щата Илинойс от 2005 г. българският език е официален. Причината е, че в този щат се намира Чикаго, където има много български мигранти.

Езиковедът обясни, че езикът има поколенчески характер. При първото поколение се държал много здраво, при второто минавал в отстъпление, а при третото се превръщал в семеен спомен. Ако браковете са смесени и майката е българка, има много по-голяма вероятност децата да говорят български.

Испания се приема за едно от новите места по света, населено с българи. Там по последни данни има около 300 000 наши сънародници. Доц. Ковачева прогнозира, че те ще съхранят родопския диалект, тъй като са предимно от родопски села.