Прокуратурата внесе обвинителен акт за телефонна измама за 575 760 лева

Крими

27-05-2016, 13:53

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Районна прокуратура-Първомай внесе в съда обвинителен акт за телефонна измама за 575 760  лева, извършена в гр. Първомай.

На съд са предадени - Албенко Методиев, на 35 г. от гр. Елин Пелин, обвинен за това, че с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение у друго лице и с това му е причинил имотна вреда, като измамата е извършена с неустановено по лице и е в големи размери, представляваща особено тежък случай - престъпление по чл. 211 във връзка с чл. 210 ал. 1 т. 2 във връзка  с чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс, и Борислав Димитров, на 24 г. от гр. Горна Оряховица, обвинен за това, че в условията на опасен рецидив с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага е направил опит да укрие, придобие и да спомогне да бъдат отчуждени чужди движими вещи – пари, за които е предполагал, че са придобити от другиго чрез измама, като укривателството е в големи
размери и деянието е останало недовършено по независещи от него причини - престъпление по чл. 215 ал. 2 във връзка  с ал. 1 във връзка с чл. 18 ал. 1 във връзка с чл. 29 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обв. Борислав Димитров е многократно осъждан за умишлени престъпления, сред които за кражба и измами. Обв. Албенко Методиев също е осъждан.

През септември 2015 г. обв. Методиев бил публикувал  съобщение в интернет, че търсел работа. На 8 септември 2015 г. на посочения в обявата мобилен телефон, от румънски номер, се обадил непознат мъж, който попитал „дали иска да изкара пари“. Обв. Методиев отговорил положително. Непознатият му казал, че трябва да отиде до гр. Първомай, обл. Пловдив, откъдето да вземе пари и документи и да ги „достави“ до гр. Велико Търново. След това го уведомил за адреса в гр. Първомай и му съобщил, че там живеела възрастна жена. Пред нея обв. Методиев, трябвало да се представи за служител от Здравната каса, който идвал да вземе пари за спешна операция на внука й, за да ги занесе на лекаря, който щял да извърши интервенцията в болницата. Непознатият обяснил още, че в дома на възрастната жена имало сейф, в който вероятно се съхранявали пари и той трябвало да намери начин да го отвори.

На 8 септември 2015 г. обв. Методиев тръгнал с лек автомобил, марка БМВ към гр. Първомай. Половин час по-рано на стационарния телефон на пострадалата Е.А., на 80 г., позвънило непознато лице. Тя вдигнала телефона и чула мъжки глас, който й се представил за „доктор Николов“ и съобщил, че внукът й бил катастрофирал, трябвало да бъде опериран по спешност, защото единият му крак го нямало, а другият можел да бъде спасен с операция, при която да му поставят „пирони“ и „скоби“ на гръбначния стълб, които стрували около 30 000 лева. Възрастната жена се притеснила за внука си, който същия ден бил в нейния дом и малко преди телефонното обаждане тръгнал за гр. Пловдив. Тя казала на непознатия, че има само 500 лева, събрани от пенсията. Непознатият заявил, че за да започне операцията трябвало спешно да се дадат още пари. Е.А. предложила на непознатия да се обади на родителите на внука й. Мъжът отвърнал, че бащата давал кръв и предал телефона на непозната жена, която се представила за дъщерята на Е.А. и казала: „Майко, много е зле, отива! Каквото имаш, събирай!“. Е.А. поискали да излезе да търси пари. Непознатият мъж я предупредил никъде да не ходи, да не затваря телефона и казал, че ще изпрати служител от Здравната каса да вземе парите, които имала вкъщи.  В това време пред  дома й пристигнал обв. Методиев, който се представил за доктор от Здравната каса. Той влязъл и като разбрал къде е металния сейф, поискал инструменти от възрастната жена, за да го отвори. Тя му дала тесла, кирка, бормашина и ъглошлайф. Обвиняемият не успял да отвори касата, взел 500 лева от възрастната жена, която тя му дала и си тръгнал. Малко след това се върнал, защото провел разговор с неустановено по делото лице, което наредило с парите, дадени му от възрастната жена, да закупи други инструменти и да се върне и отвори сейфа.

Обв. Методиев купил ъглошлайф от магазин в гр. Първомай, върнал се и направил малък отвор в сейфа. Той проврял ръката си и започнал да вади от касата пари. Жената му казала да спре и да ги преброят, защото смятала, че ще стигнат за операцията. Обв. Методиев й обяснил, че това ще стане, когато отиде в болницата. След това прибрал парите в торби и си тръгнал пеша. Преди това предупредил възрастната жена да измете и измие всичко след него. Е.А. попитал „д-р Николов“, с когото през цялото време разговаряла по телефона, къде е автомобилът, с който бил дошъл „докторът от Здравната каса“, а той й отвърнал, че бил паркирал другаде, и затворил телефона.  Малко след това по телефона се обадила дъщерята на Е.А. и тя разбрала, че е измамена. Незабавно е бил подаден сигнал в полицията. Проведени били бързи оперативно-издирвателни мероприятия и е била установено самоличността на обв. Методиев. Автомобилът му е бил забелязан от полицейски патрул да се движи в посока от гр. Килифарево към гр. Велико Търново.

На 8 септември 2015 г. обв. Борислав Димитров получил телефонна обаждане, че ще му бъде заплатена сумата от 500 евро срещу „услугата“ да отиде на посочено място и да вземе оттам пари. Те трябвало да бъдат оставени до билборд, близо до разклона за с. Добромирка, общ. Севлиево. Обв Димитров тръгнал с лек автомобил към посоченото място и малко преди полунощ на 8 септември 2015 г. пристигнал до билборда.  Той започнал да търси парите в тревата и е бил задържан от полицейските служители, заради което укривателството на парите е останало недовършено. При извършени оглед в бял полиетиленов плик, под билборда, са били открити  – банкноти с различен номинал в евро и щатски долара.

По делото е установено, че общата стойност на имотната вреда е 575 760 лева, като 500 лева от тях са собственост на пострадалата Е.А., а останалите – 278 000 евро с равностойност 543 720 лева и 18 000 щатски долара с равностойност 31 530 лева са собственост на А.Я., собственик и управител на дружество със седалище в гр. Пловдив.

Разпитани в хода на досъдебното производство обв. Методиев се е признал за виновен, а обв. Димитров – не се е признал за виновен. Фактическата обстановка по делото се установява от разпити на свидетели, огледи на местопроизшествието, документи, веществени доказателства, експертизи и др.

Към момента обв. Албенко Методиев е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а обв. Борислав Димитров – с „парична гаранция“.

Районен съд-Първомай е насрочил делото за месец юни.