Чистят дивите плажове преди сезона

Туризъм

27-05-2016, 15:29

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безплатни чадъри само на някои плажове

Следващия уикенд - от 3 до 5 юни - ще се проведе 14-тото почистване на плажа Иракли

За втори път клуб "Зелена стъпка" организира почистване на най-дългия плаж по родното Черноморие - Камчийски пясъци. Акцията се случва на 28 май, от 10 до 13 ч., ден преди на същото място да се състои единственият пясъчен полумаратон в България. Плажът между река Камчия и Шкорпиловци е част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Защитената местност в района нарочно беше закрита преди близо 10 години, за да се улесни застрояването на плажа. Сборният пункт е от северната страна на устието на река Камчия. Организаторите осигуряват ръкавици, чували и транспорт за извозване на боклука. 
Следващия уикенд - от 3 до 5 юни - ще се проведе 14-тото почистване на плажа Иракли, канят от граждански група „Да спасим Иракли“. Община Обзор осигурява за 4-ти пореден път камион за извозване на отпадъците. Природозащитниците припомнят, че на Иракли вече започна строителство на вилен комплекс въпреки продължаващите съдебни спорове. 
Отново следващия уикенд – на 4 и 5 юни – се случва редовното почистване на плажа Корал, организирано от гражданската група „Да запазим Корал“. Сборният пункт в средата на плажа при сърф училището от 10 часа. Ще се почиства и цялата зона зад плажа, блатото и другите природни красоти на вече закритата защитена местност с редки блатни кокичета.