Проучват античната крепост "Кария" край Шабла

Добруджанци

27-05-2016, 15:42

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

През юли и август ще се извършат и подводни археологически проучвания

Археологически екип започна проучване на античната крепост "Кария" край Шабла,съоръжения от която се разкриват при изграждането на морската естакада, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. По думите му държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", което е инвеститор на естакадата, финансира с 32 000 лева разкопките.Поради ерозията на морския бряг голяма част от крепостта е под вода, затова през юли и август ще се извършат и подводни археологически проучвания с подкрепата на община Шабла и клуб "Приятели на морето", добави Костадинов. Директорът на музея информира,че с помощта на десетина водолази ще се направи карта на останките от крепостта под вода. Древното пристанище е създадено от карийски колонизатори, обитавали в античността областта Кария в Югозападна Мала Азия, припомнят от музея.
Всички артефакти, на които попаднем, ще допълнят археологическата експозиция в Зеления център в Шабла, заяви Костадин Костадинов. Той коментира, че районът,в който е Шабленският фар - най-старият по българското Черноморие, а Шабленският нос е най-източната точка на Европейския съюз, има голям туристически потенциал, добави Костадинов.

Директорът на РИМ отбеляза, че досега музеят не е провеждал подводни проучвания. По думите му, освен това никога не са правени такива археологически проучвания под вода на север от нос Калиакра.