Министър Красен Кралев откри Световната купа по художествена гимнастика

Спортни събития от подобен ранг са най-добрата реклама за страната ни, заяви министърът

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Световната купа по художествена гимнастика, която се провежда за 6-ти пореден път в София.

На официалното откриване присъстваха и столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на БОК Стефка Костадинова, председателят на Бф Художествена гимнастика Илиана Раева, членът на Изпълкома на Международната федерация по гимнастика Моринаре Ватанабе.

"Спортни събития от подобен ранг са най-добрата реклама за страната ни. Доказателство за това е и фактът, че се очаква 52 млн. телевизионни зрители в 24 държави от цял свят да наблюдават изпълненията на елита в художествената гимнастика“, каза на откриването министърът. По думите му Българската федерация по художествена гимнастика се е доказала като отличен домакин на подобни събития. "Убеден съм, че ще имаме много поводи за радост не само като организатори и домакини на това състезание, но и като участници. Едни от най-големите ни надежди за успех на Олимпийските игри са свързани с нашите златни момичета, които през годините са допринесли за прослава на България. Нека да им пожелаем успех“, допълни министър Кралев.

Световната купа по художествена гимнастика се провежда от 27 до 29 май под патронажа на министъра на младежта спорта Красен Кралев и е част от кампанията - София Европейска столица на спорта 2018. Министерството на младежта и спорта финансира събитието със 129 000 лв. В състезанието ще вземат участие 14 ансамбъла и 112 състезатели от 30 държави. България ще бъде представена от ансамбъла си, а в индивидуалната надпревара ще вземат участие Невяна Владинова и Катрин Тасева. Извън класирането ще видим Ерика Зафирова, Боряна Калейн, Мадлен Радуканова и Симона Дянкова. За ансамбъла ни това ще е последно състезание в кариерата пред родна публика.

Световната купа се предава по БНТ, която е телевизия-домакин и ще излъчи общо 15 часа преки предавания от състезанието, като ще предава за телевизии в 24 държави. Входът за зрителите на международния турнир и за Световната купа в петък и събота ще е свободен, а на финалите в неделя ще се влиза срещу закупен билет.