Пловдивската експозиция „Кирилицата“ в Женева

Новините

28-05-2016, 09:41

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 24 май 2016 г. по случай Денят на българската култура, просвета и славянската писменост в Двореца на нациите в Женева бе открита изложба със заглавие „За буквите – Кирилицата в съвременно изкуство от България“. Изложбата бе организирана от постоянното представителство на Република България в Женева в партньорство с Община Пловдив, Градската художествена галерия и Фондация „Ценности“ – България.

При откриване на събитието директорът на библиотеката и културния съвет на ООН в Женева, г-н Франческо Писано, приветства от името на генералния директор, г-н Михаел Мьолер организаторите на изложбата, подчертавайки значението на кирилицата като една от най-древните азбуки в света. Обърнато бе внимание на основното послание на изложбата, чиято цел е да осъвремени начина на възприемане на един от най-старите и изконни стълбове на българската културна идентичност, представяйки писмеността ни по визуално атрактивен, увлекателен и полемичен начин в международна среда.

Изложбата, която до момента е била представяна в различни европейски столици е дело на тридесет пловдивски художници и е съставена от също толкова платна, всяко от които представлява буква от българската азбука. Картините са изработени с живописни средства по избор на художниците, предимно маслени, темперни, акрилни бои и текстил.

В приветственото си слово към присъстващите гости постоянният представител на Република България, посланик Иван Пиперков подчерта значението на кирилицата, създадена в България през девети век, и която понастоящем се използва като азбука на националните езици на над 250 милиона души по света. През 2007 година, когато България се присъединява към Европейския съюз, кирилицата става третата азбука в съюза, заедно с латиницата и гръцките букви. Със своята над единайсетвековна история кирилицата се оказва най-устойчивият стълб на българската култура. И именно по този начин я отбелязваме всяка година на 24 май – тържествено и припомняйки си щедростта на делото на Светите братя и техните ученици, като отдаваме почит към всички хора на духа - учители, музиканти и артисти и тяхната просветителска дейност за благото на бъдещите поколения. Същевременно изложбата цели да покаже кирилицата чрез съвременно българско изкуство и по този начин да осъвремени начина, по който представяме азбуката си като принос към световната култура, разнообразието и междукултурния диалог.

При откриване на изложбата приветствие от името на Община Пловдив и Градската художествена галерия бе отправено от г-жа Антонина Стоянова, председател на фондация „Ценности“ – България. Паралелно на официалното откриване на изложбата бяха прожектирани поредица рекламни филми, посветени на град Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г.

Събитието бе уважено от много ръководители на дипломатически мисии в Женева, представители на международни организации, агенции и структури от системата на ООН, български международни служители, сънародници и приятели на България. Официалната церемония бе последвана от прием за гостите на събитието.