Младите ценят повече парите, отколкото труда

В обществото, в което живеем, липсват ценности, категорични са работодатели

По данни на Националния статистически институт 25 на сто от младите хора под 29-годишна възраст са без работа. Защо младежката безработица у нас е толкова голяма, какви са изискванията на работодателите към младите и с какви проблеми се сблъсква бизнесът в търсенето на работна ръка? БНТ разговаря с председателката на Националната асоциация на младите предприемачи Ивета Стефанова.

Време за шампанско и време, когато розовите очила напират да паднат от очите. Осъзнато или не - зрелият живот идва и с радост, но и с края на много илюзии.

Ивета Стефанова, председател на Националната асоциация на младите предприемачи: "Въпреки всичко младите хора са доста по-адаптивни. Те лесно успяват да намерят своя път, стига да имат желание за това."

В екипа на Ивета Стефанова, която освен своя бизнес ръководи и Националната асоциация на младите предприемачи, работят основно млади хора. Казва, че не толкова висшето образование и чуждите езици, колкото желанието за развитие и да се учиш, и мотивацията са основни критерии, когато търси да наеме хора на работа. Но и тя, а и други нейни колеги споделят общ проблем.

Ивета Стефанова, председател на Националната асоциация на младите предприемачи: "Защото ние говорим с доста колеги от асоциацията - общо взето във всеки един бранш има такъв проблем с намирането на кадри, на хора, които имат желание за работа. За огромно съжаление младите хора в България нямат мотивация, нямат желание за развитие и имат усещането, че каквото и да направят, нищо не се случва.“

Според наблюдения на бизнеса младите хора, които излизат от средното училище или университета, нямат усещане за перспектива.

Ивета Стефанова: "Младите казват, че няма да работят за 500-600 лева. Аз съм съгласна, че трудът в България не е добре платен, не се цени, но все по-често се случва така, че работодатели, които намират отговорни и кадърни хора, са готови да плащат достатъчно за това стига наистина тези хора да подхождат сериозно към работата, която заемат.

Всъщност оказва се, че отговорността към труда е един от основните проблеми на младите. Колеги на Ивета Стефанова от асоциацията от Смолян, например, са споделяли дори случаи, когато са добавяли бонус към заплатата на служители само и само да идват редовно на работа.

Ивета Стефанова: "За огромно съжаление това, с което ние се сблъскваме в много от случаите са претенции без покритие, другото, което е- е усещането за безотговорност. Точно факта, че се е стигнало до там този човек да дава бонус, за да могат служителите му да ходят на работа мисля, че е достатъчно красноречив и показателен за това как се случват нещата."

По данни на статистиката 25 на сто от българите под 29 години са без работа, което поставя България на едно от последните места по младежка заетост в Европейския съюз.

Ивета Стефанова: "Да, казвам, че децата, които сега завършват образование, са неграмонти, но не бива да поставяме всички под общ знаменател, защото има и доста интелигентни и образовани деца. В тези 25 процента попадат тези неграмотни, необразовани деца, които не могат да се реализират, които нямат и желание да започнат на по-ниско ниво."

Според Ивета Стефанова качеството на образованието, липсата на загриженост в семейството и недостатъчната връзка между бизнес и държава са част от проблемите, които пречат на професионалната реализация на младите у нас.

Ивета Стефанова: "Работата не е само в парите. Това е проблем на ценностната ни система и на семейството. Всъщност на нас това, което най-много ни куца в обществото, в което живеем, е липсата на ценности. Може би върху това трябва да се поработи, за да може тези деца да бъдат мотивирани и тези неща да започнат да се променят."

Време за шампанско! Но и време, когато чистачът с име Живот не пропуска да напомни за себе си.